POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI UPOZORILA NA PORAST NASILJA NAD ŽENAMA

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je juče upozerenje javnosti zbog činjenice da su u od 8. Marta dve žene u Srbiji ubijene u partnerskom nasilju i pozvala na hitne mere i unapredjenje sistema zaštite od nasilja nad ženama. Pomenuta ubistva su “poslednji alarm svim nadležnim službama i organima za preduzimanje hitnih mera i unapredjenje sistema zaštite od nasila nad ženama” istakla je poverenica u saopštenju.
Ove ove tragedije, kao i svi slučajevi od početka godine, pokazuju da je nasilje nad ženama jedan od najvećih problema u našem društvu, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti i zaključila
“Zbog toga i borba protiv nasilja nad ženama mora da bude energična i nedvosmislena i podrazumeva konsenzus celog društva u dva pravca: efikasnu zaštitu koja će sprečiti tragične ishode poput ovih, i iskorenjivanje patrijarhalnog sistema vrednosti u kome žene treba da ćute i trpe ukoliko žele da sačuvaju život”.
Nakon 8. marta u Srbiji su se desila dva ubistva žena – u Požarevcu i Novom Pazaru, od čega je prvo počinjeno od strane policijskog službenika.

 

 • Novi Sad – SOS telefon
  021/422-740,
  , radnim danima od 18 do 22h
 • Novi Sad – Sigurna kuća-Centar za socijalni rad
  021/646-5746,
   svakog radnog dana, dostupan 24h
 • SOS telefon za žene žrtve nasilja na teritoriji Vojvodine. Poziv na broj 0800-10-10-10 je besplatan, a usluge stručne pomoći mogu se dobiti od 10 do 20 sati svakog radnog dana.

 

Comments are closed.