ПОТПУНА ЗАБРАНА КРЕТАЊА ВИКЕНДОМ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

У Србији се уводи забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у пет сати. Та забрана не важи за пензионере који од четири до седам ујутру у недељу могу да оду до продавнице, саопштио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Кључна мера је да се на једном месту не могу окупити више од две особе.

Власници кућних љубимаца моћи се да шетају животиње у близини места пребивалишта у распону од сто метара.

Вучић је навео да смо били близу катастрофе, да је од 400 000 људи који су ушли у земљу из иностранства, између 24 и 30 хиљада, били заражени коронавирусом.

Најтежи удар за нас следи у наредних петнаест дана, то је врхунац кризе и зато је кључно да се сада чувамо, рекао је Вучић.

Анализа запослених у здравству је следећа: у „Батуту” нула позитивних од 41 анализиране особе, у болници „Драгиша Мишовић” има 47 позитивних лекара, у Земуну пет од 14 тестираних, на ВМА нема позитивних, као ни у болници на Бежанијској коси и Ургентном центру, у Народном фронту позитивно 12 особа од 23 тестираних. 

У Србији је у последња 24 сата преминуло још троје људи од коронавируса, па се укупан број жртава попео на 31. Забележено је још 111 новозаражених. Укупно 1.171 потврђени случај Ковида-19.

Наредна 72 сата очекује се убрзање у смислу броја заражених, за очекивати је и повећање броја смртних случајева, ово није предвиђање већ нешто за очекивање, на респираторима је 81 лице, каже председник Србије Александар Вучић. Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево жаришне тачке, додаје Вучић.

Помоћ из Русије сутра у 11 сати стиже у Београд, наводи Вучић. Кренућемо у производњу лека хлорокин, а од 8. или 9. априла почиње производња маски у Србији, стижу машине из кине, нешто поклон нешто плаћамо, наводи председник.

Све болнице добро снабдевене

Председник Србије Александар Вучић је истакао да ни у једној здравственој институцији не недостаје нешто од медицинске и заштитне опреме, а ако недостаје, како је рекао, то је резултат јавашлука, а не да тога немамо.

„Имамо огромне количине резерви и у централном магацину. Имамо у резерви стабилне респираторе, још 130 мобилних, имамо милионе хируршких маски, 10 милиона рукавица”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Од сутра ће поново, како је најавио, бити и снабдевеније апотеке.

Он је истакао да немамо проблема ни са намирницама, почевши од квасца који се сада и извози у Републику Српску.

У РС се извози и хипохлорид и друге пошиљке.

„Ако неко мисли да је 30. 000 маски, 100 репсиратора, стотинама хиљада рукавица мало, онда у реду, један дан нас нападају да дајемо много, а други да је мало. Ја мислим да је много, а помагаћемо и даље и у лековима и другим потребама”, навео је.

Што се тиче здравствених радника урађена је анализа.

У Батуту од 41 тестиране особе нула је позитивно, у Мишовићу од 40 седам је позитивно и они су на лечењу, у Земунској болници од 14 пет је позитивно, на ВМА нема заражених, у Ваљеву од пет један је позитиван, на Бежаниској коси од три нула је позитивно, Ургентном центру нула је позитивно, и у Градском заводу за јавно здравље нула је позитивно.

Највећи проблем је Народни фронт где је од 23 позитивно 12 особа.

Ништа не кријемо, желимо све да покажемо, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Поновио је да је дисциплина од пресудног значаја за спречавање ширења корона вируса.

У наредна три до четири дана очекујемо 500 респиратора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија до сада потписала уговоре и платила за око 1.100 респиратора, те да је у овом тренутку свега 500 „под нашим кључем” и требало би стигну у земљу у наредна три или четири дана.

„Куповали смо свуда по свету и мучили се да их набавимо”, рекао је Вучић на конференцији за медије у Палати Србија.

Он се вечерас захвалио српском брачном пару из Швајцарске који је од свог новца Србији донирао три респиратора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *