ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ЦЕНТРАЛНИМ МУЗЕЈЕМ УЛМА

DRUŠTVO SOMBOR VESTI VOJVODINA

 У Скупштини града Сомбора потписан је споразум о сарадњи са Централним мезејем подунавских Шваба из Улма, у Немачкој, а пописали су га Петер Мраковић, в.д.директор овдашњег Градског музеја и Кристијан Глас, испред Централног музеја подунавских Шваба.

 Тако ће Сомбор бити први град у коме ће бити отворен Музеј подунавских Немаца. Циљ музеја из Улма је сарадња за регионима у којима су живели или и данас живе подунавске Швабе, а Град Сомбор овим споразумом наставља ширење културне сарадње.

 -Та култура је заправо и култура наше заједничке историје коју имамо овде са овим народима и то је културно наслеђе које треба да негујемо. Циљ сарадње је заједничка реализација разних пројеката, као што је размена музејских експоната- каже Кристијан Глас.

 Према речима Немање Сарача, члана Градског већа Сомбора за културу, то је сарадња и градова.

 – Култура отвара мостове и ми ћемо као локална самоуправа наставити са умрежавањем наших установа културе са светским култрним иституцијама- рекао је Сарач.

 Сомбор је једини град у Србији у коме ће бити отворен Музеј подунавских Немаца. Овај пројекат заједнички реализују град Сомбор, Градски музеј Сомбор и Национални савет немачке националне заједнице.

 -Њихова традиција , култура, миграције, све ће то бити приказано тако да ће изложба обухватити читав опус трага њиховог боравка на овим просторима од доласка, па до данас, нагласио је Мраковић. Михаел Плац, председник Националног савета немачке националне мањине у Сомбору додаје да пописани споразум представља завршни чин инстутуционализације, јер има подршку кровног Музеја подунавских Шваба из Улма.

 ОТВАРАЊЕ КРАЈЕМ ГОДИНЕ

МУЗЕЈ подунавских Немаца, који ће бити део Градског музеја Сомбора, треба да буде отворен до краја године. Простор је обезбедио Град Сомбор и то у Грашалковићевој палати која је била центар колонизације Немаца у Бачку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.