ПОСЕБНО ДЕЗИНФИКУЈТЕ ОВА МЕСТА У СТАНУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Свет је у јеку борбе са пандемијом вируса корона, а познато је да се најлакше преноси капљичним путем, односно са човека на човека путем капљица које је заражена особа избацила кашљањем или кијањем.

Ипак, све чешће помиње се и пренос фекооралним путем, односно путем столице. Недавно је спроведено истраживање у просторијама у којој је боравио изолован пацијент заражен вирусом Ковид-19, које је показало да су WC шоља, лавабо и квака тоалета површине на којима je пронађен вирус, што је научнике навело на закључак да постоји повећан ризик од преноса путем фекалија.

Истраживање доктора Сеана Веија Сјанг Онга из Националнога центра за инфективне болести у Сингапуру истовремено је показало да на већини заштитне опреме здравствених радника, као и у ходнику куће, није забележено присуство вируса, пише портал „Медскејп“.

Претпоставка је научника да је најризичније место за пренос вируса управо тоалет, јер након што повучете воду, вирус може да рашири просторијом и контаминира околна подручја.

Чини се да се Ковид-19 дуго задржава у фекалним материјама, због чега постоји појачан ризик од заразе у тоалету, уколико га добро не дезинфикујемо и детаљно не оперемо руке.

Доктор Онг је тестирао изолационе просторије три заражена пацијента смештена у специјализованом центру за оболеле од корона вируса у Сингапуру, преноси портал „Еспресо“.

Од сваког од њих узето је 26 узорака из собе у којој су проводили највише времена, из купатила и ходника који води до купатила. Такође, узорци су узети и са одеће и заштитне опреме лекара који су пацијенте посећивали у изолацији.

Први пацијент тестиран је два пута – четвртог и десетог дана болести. Тестови су спроведени након чишћења наведених просторија и показали су негативан резултат. Просторије другога пацијента тестиране су два дана након дезинфекције и такође су биле негативне на вирус корона.

Међутим, код трећега пацијента узорци су узети пре чишћења и доктор Онг је истакао да је вирус пронађен на 13 од 15 места у соби, на три од пет места у тоалету, док с друге стране контаминације није било у узорцима ходника нити ваздуха. Истом пацијенту тестирани су и узорци столице, који су били позитивни на вирус, иако он није имао дијареју.

Студија је показала и да је веома тешко пренети вирус путем обуће, па су га забележели само на предњем делу једне ципеле.
Ризик преношења од контаминиране обуће врло је низак, што показују наши резултати, али имамо и очигледан доказ да је редовна хигијена, како лична, тако и хигијена тоалета након сваке употребе веома важна“, истакао је лекар за „Медскејп“.

Спутњик


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.