POMOĆU RAZGLEDNICA OŽIVLJAVA VOJVOĐANSKE GRADOVE

APATIN DRUŠTVO FOTO KULTURA SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI

-Arhitekta i slikar, Nebojša Šćekić uz pomoć starih slika i razglednica  oživljava slike vojvođanskih gradova  sa početka 20 veka.

-Ovih dana na društvenim mrežama, deljene su  interesantne  slike koje su  i nama  zapale  za oko.Na slikama, Apatin  sa početka 20 veka , muzička škola “Stevan Hristić” i zgrada Opštinske uprave.Otkud ove slike, pitali smo se? U potpisu je stajalo ime poznato našoj redakciji.Bilo je vreme da ga ponovo posetimo.Bez ikakve najave,odlučili smo pozvoniti na vrata apatinskog arhitekte Nebojše Šćekića.Poslednji sprat stambene zgrade u Poštanskoj ulici u Apatinu, na vratima  pored naziva “Projektni biro” primećujemo dodatak “Atelje” Šćekić.

-Zatičemo Nebojšu za štafelajem i nakon pozdrava odmah krećemo sa pitanjima.

Dunav:-Od kad slikanje ?

-Slikanjem se bavim od ranih studentskih dana, gde sam i dobio prve osnove kroz više predmeta vezanih za slikarstvo i umetnost.

-Koja tehnika ,motivi, stil ?

-Tehnika koju koristim je ulje na platnu, od motiva, pre svega prirodu, portret, urbane motive  i lični pravac retro memori stil

-Ove slike sa interneta?

To je novi stil, pokušavam da vraćam vreme sa početka 20 veka, oživljavam slike vojvođanskih gradova pomoću starih slika i razglednica iz tog vremena.Video sam da ljudi pozitivno reaguju, drago mi je..

 -Ima li Nebojša uzore?

-Imam više uzora , u zavisnosti od pravca koje radim. Kada je u pitanju fovizam onda je to Matis, dok mi je za ekspresionistički temperament, uzor Milan Konjević

 -Slika je dosta, planirate li izložbu?

– Izložbu  planiram ove godine, polovinom  jula , u galeriji Meander. Ohrabrila me je i moja prijateljica, Radmila Savčić ,prof.istorije umetnosti koja je videla ove radova.Mislim da ona najbolje opisuje ovaj stil u sledećoj rečenici “Ovo je  novi pravac u umetnosti tzv.retro memorija,  slika gradova koji više nisu takvi i koje je civilizacija prilagodila sadašnjosti, kako bi se sačuvao duh ambijenta grada“.

-Oprostili smo se od Nebojše i iskoristili posetu da fotografišemo delove njegovog umetničkog stvaralaštva.Atelje se nalazi u centru Apatina u Poštanskoj ulici na broju 1. Poželeli smo mu mnogo uspeha u budućem radu i zakazali novo viđenje na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi.

Nebojša Šćekić, atelje 2014 (23) Nebojša Šćekić, atelje 2014 (17) Nebojša Šćekić, atelje 2014 (15) Nebojša Šćekić, atelje 2014 (13) Nebojša Šćekić, atelje 2014 (6) Nebojša Šćekić, atelje 2014 (5) Nebojša Šćekić, atelje 2014 (10)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *