ПОКРЕТНИ МАМОГРАФ У СОНТИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У циљу контроле, правовремене дијагностике и лечења карцинома дојке, апатински Дом здравља и општина Апатин, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за здравство АП Војводине организује бесплатан превентивни мамографски преглед за своје суграђанке.

За мамографски преглед који се обављају у Сонти до сада је пријављено 500 жена са територије наше општине.

-У току је пројекат Покрајинског секретеријата за здравство, покретни мамограф, који се ради по руралним местима. Ми смо одабрали Сонту с обзиром да је пре две године, био у Пригревици. У овом моменту 250 жена из Сонте је пријављено, од чега је прегледано неких стотињак пацијенткиња. Из Апатина имамо сигурно 200 жена које су се такође пријавиле, овог момента имамо списак од 500 жена, које су на списку, а оне ће да долазе по позиву, по распореду који организује Здравствена станица Сонта. Позивају око 25 жена свакодневно, каже заменица директора апатинског Дома здравља Бранка Бајић. Она је додала да се након мамографског снимања пацијенткиње са сумњом на карцином дојке аутоматски упућују на даље преглед и дијагностику.

-Овај пројекат се не завршава снимањем мамографа, ми већ имамо ситуације од пре неколико дана, жене које су снимане, уколико на основу очитавања радиолога Kлиничког центра Војводине, постоје неке промене, сумње где би требала даља дијагностика, следећи корак је ултразвук дојке, ми већ имамо четири жене које су позване на ултразвук дојке и уколико се и даље потврди, та особа се упућује даље, у Kаменицу, што значи да се све одмах заказује, просто није потребно чекање и време и то је успех овог пројекта. Ја се надам да ће се што више жена јавити на овај преглед, јер овакве прегледе треба искористити, изјавила је Бајић, и поручила да се мамограф након Сонте сели у Пригревицу.

– Због броја заказаних прегледа претпостављам да ће се мамограф у Сонти задржати пет недеља, након тога прелази у Пригревицу где ће се обављати контроле жена које су одрадиле мамографију пре две година.

-Ово је један изузузетно значајан пројекат за општину Апатин и генерално за све наше становнике из разлога зато што је веома тешко доћи у ситуацију да мамограф буде у некој општини. Војводина има четрдесетпет општина, мамограф ће код нас бити најмање пет недеља, тако да је јасно колико је то предност за све наше суграђанке. Срећна сам што се оволики број жена пријавио за овај превентивни преглед, ово је прилика да се све оне бесплатно прегледају. Само 250 из Сонте, и још 250 са територије читаве општине, тако да је то заиста јако велики значај за јавно здравље наше општине, поготово када знамо чињеницу да жене, које у случају да се код њих дијагностификује карцином, имају могућност да одмах оду даље на прегледе, и брзо да стигну у Институт у Kаменици, и да се интервенција, у колико је она потребна, што брже обави јер на тај начин је и већа могућност да се потенцијална болест излечи. Мислим да је то од огромног и од животног значаја за наше суграђанке, изјавила је председница општине Апатин Дубравка Кораћ. Она се захвалила Покрајинском секретаријату за здравство на сарадњи и похвалила суграђанке, промену свести и става о значају ране дијагностике у спречавању настајања рака дојке.

-Изузетно сам захвална Покрајинском секретеријату за здравство јер је препознао значај овог пројекта поготово јер има јако лепу сарадњу са нашом општином, тако да заиста мислим да ћемо постићи огроман ефекат, поготово сам срећна јер је пробуђена свест код наших жена да се саме пријављују. Рецимо, види се разлика у односу на пре две године када је било много више позива из нашег Дома здравља ка женама где смо их на неки начин мало и убеђивали, да дођу да се преконтролишу. Сада после само две године и након кампања које се воде на националним медијима, итд. имамо ситуацију да се жене саме пријављују, да долазе, да је повећана та свест, а сви знамо, да је превенција и много ефикаснија и много јефтинија од каснијег лечења, поручила је Кораћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *