ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА ПЕНЗИЈА – ИНСТРУКЦИЈЕ НБС ЗА ПОДИЗАЊЕ НОВЦА

APATIN EKONOMIJA VESTI

Исплата другог дела пензија за фебруар почиње данас. Народна банка Србије дала је инструкције како да старији од 65 година, којима је због епидемије коронавируса кретање забрањено, дођу до својих пензија.

Старији од 65 година који раније никог нису овластили за подизање пензија, могу то да ураде тако што ће дати пуномоћје особи која ће у њихово име, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред одређен износ.

Издавање овлашћења мора се обавити без контакта – на раздаљини од два метра, а након доставе пензије неопходно је дезинфиковати руке.

Пример пуномоћја издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форми уз обавезно навођење личних података пензионера и лица које се овлашћује, броја текућег рачуна, назива банке и износа који се исплаћује, бројем и словима.

Овлашћење мора бити потписано, а не мора бити оверено.

Онима који никога не овласте за подизање новца, пензије ће на кућну адресу доставити Пошта Србије по хитној процедури.

Корисници треба да позову банку у којој имају отворен текући рачун и изјасне се на који начин желе да им новац буде достављен.

Банке ће, такође, и контактирати кориснике преко контакт центра или СМС поруком како би пензионери што раније знали на који начин ће им новац бити исплаћен.

Трошкове доставе пензије сносиће држава. Такође, сви пензионери који поседују платне картице, могу их предати особи од поверења како би обавила куповину за њихове потребе.

Инструкција Народне банке примењује се на све исплате пензија почев од исплате другог дела пензије за фебруар. (РТС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.