ПЕТРОВИЋ, СМИЉАНИЋ И ДУБАЦ ИЗАБРАНИ У СКУПШТИНУ ВОЈВОДИНЕ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Kонститутивна седница Скупштине Аутономне Покрајине Војводине одржана је у Мастер центру Новосадског сајма где су обезбеђени здравствени и безбедносни услови с обзиром на тешку епидемиолошку ситуацију у Војводини и посебно у Новом Саду.

Новоизабрани стари председник и шеф Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, изјавио је да су у припреми седнице одржане консултације са представницима епидемиолошких и здравствених институција у којима је оцењено да у Мастер центру Новосадског сајма постоје услови за безбедно одржавање седнице.

После потврђивања мандата свих 120 новоизабраних посланика они су великом већином изабрали за председника парламента Иштвана Пастора, коме је то трећи председнички мандат.

Представник посланичке групе СНС, Дамир Зобеница, је рекао да је лидер СВМ значајно допринео добрим односима Србије и Мађарске, као и да је своју функцију обављао вешто, одговорно и са пуно разумевања за сложене односе у покрајинском парламенту.

Скупштина је одлучила да у овом сазиву има пет потпредседника три из СНС, по један СПС и ВФ.

У новом, деветом сазиву Скупштине АПВ коалиција око СНС има 76 посланика, коалиција СПС и ЈС -13, СВМ – 11, коалиција Војвођански фронт – 6, листе Метла и „За краљевину Србију– за српско Војводство“ по 5, а СРС 4 посланика.

Мандати су додељени у складу са резултатима избора одржаних 21. јуна и поновљеног гласања на 23 бирачка места 1. јула.

Највиша мандата освојила је листа “Александар Вучић – За нашу децу” која ће имати 76 посланика. Друга по броју мандата је листа “Ивица Дачић – СПС-ЈС – Драган Марковић Палма” са 13 мандата, а трећа листа “Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор” којој је припало 11 мандата. Шест мандата освојила је листа “Војвођански фронт – Уједињени за демократску Србију”, по пет мандата припало је листама “За краљевину Србију – За српско Војводство – Жика Гојковић” и “Метла 2020″, а у покрајински парламент ушла је и листа “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” са четири мандата.

Апатинску општину као покрајинска посланица  са листе “Александар Вучић – За нашу децу” представљаће Ника Петровић, са листе “Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор” изабрана је Ева Дубац из Купусине, док је са листе “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” у Скупштину Војводине изабран Александар Смиљанић.

Поред Апатинаца Западно-бачки округ има још осам кандидата који су изабрани за покрајинске посланике, што укупно чини 11 мандатара. То су са листе “Александар Вучић – За нашу децу” Нада Мандић, Марко Марић и Весна Томић из Сомбора, Снежана Седлар и Латинка Васиљковић из Оџака и Гордана Миленковић из Куле; са листе “Војвођански фронт – Уједињени за демократску Србију” Олена Папуга из Руског Крстура; и са листе “За краљевину Србију – За српско Војводство – Жика Гојковић” Владислав Живановић из Сомбора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.