PETARDE SAMO OD OVLAŠĆENIH PRODAVACA

APATIN DRUŠTVO HRONIKA VESTI

Policijska uprava u Somboru APELUJE na građane da se, u predstojećem prazničnom periodu, uzdrže od upotrebe, odnosno da budu naročito oprezni prilikom korišćenja pirotehničkih sredstava.

U cilju povećanja stepena bezbednosti, a povodom očekivane upotrebe pirotehničkih sredstava, posebno od strane dece, potrebno je postupati sa naročitom opreznošću, jer pirotehnička sredstva i sa najmanjim količinama eksplozivnih i zapaljivih punjenja lako mogu izazvati požar ili naneti povrede.

Maloletnim osobama dozvoljeno je prodavati samo pirotehnička sredstva I razreda, u koja spadaju bengalske i pucajuće šibice, male petarde i sl., a zabranjeno im je prodavati sredstva II razreda (petarde, rimske svećice, bengalske baklje i dr.).

Prodajom pirotehničkih sredstava mogu se baviti pravna lica koja su ovlašćena za takvu vrstu delatnosti.

Zakon o prometu eksplozivnih materija, koji reguliše i promet pirotehničkih sredstava, predviđa novčane i zatvorske kazne u slučajevima kada je utvrđeno da su promet i upotreba ovih materija vršeni na nepropisan način, uz oduzimanje i podnošenje odgovarajućih prijava protiv odgovornih lica. Odgovarajuće kazne za neovlašćenu upotrebu pirotehničkih sredstava predviđa i Zakon o javnom redu i miru.

Pozivamo građane da, ukoliko imaju saznanja o prodaji pirotehničkih sredstava u objektima i na način koji nisu za to predviđeni, o tome obaveste Odeljenje za vanredne situacije u Somboru na telefon 466-593.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *