PETAR RAŠETA ZBOG POŠTOVANJA ZAKONA OSTAO BEZ AUTO ŠKOLE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Petru Rašeti, diplomiranom  inženjeru saobraćaja, sekretaru  komore  auto škola Srbije i Zajednice auto škola Srbije, MUP nije dao dozvolu za rad za njegovu auto školu „STC“,  jer on ne priznaje interna pravila MUP-a, suprotna Zakonu o bezbednosti saobraćaja.
– Ovlašćena službena lica su, po nalogu Uprave saobraćajne policije, zahtevala,  da kao uslov za dobijanje dozvole za rad, predavač u auto školi održi, pred njima, 45 – minutno predavanje kako bi oni ocenili da li on to ume ili ne. Ja sam to odbio, jer to nije definisano ni u jednom  Zakonskom ili podzakonskom aktu kao uslov za dobijanje dozvole za rad i to je za mene bilo ponižavajuće i omalovažavajuće -kaže Rašeta koji ima licencu Agencije za bezbednost saobraćaja (revoltiran je istu vratio)  koja mu omogućava da obučava i ispituje buduće predavače u auto školama.
On je, kao diplomirani inženjer saobraćaja , predavao u srednjoj saobraćajanoj školi, autor je brojnih stručnih radova iz oblasti bezbednosti saobraćaja i obuke vozača, udžbenika za obuku vozača, planova teorijske obuke za auto škole.
-Moja škola  je do sada  jedina dobila rešenje o odbijanju Zahteva za dozvolu za rad.  Zakonom o bezbednosti saobraćaja su jasno definisani uslovi koje mora da ispunjava predavač teorijske obuke, a Zakonom o državnoj upravi je jasno definisano da niko nema pravo da zahteva nove uslove koji nisu definisani Zakonom. Izgleda niko osim MUPa i to pojedinac u Upravi saobraćajne policije koji sebi daje za pravo da internim aktom ”žari i pali” po Srbiji i sve protiv zakonito. -objašnjava ogorčeno Rašeta, napominjući da  je podneo tužbu  Upravnom sudu,  jer se po Rešenju MUP-a ne može uložiti žalba iako je svestan da ovi postupci dugo traju.
Za to vreme firma postoji, radnici su zaposleni i on im mora isplatiti plate i obaveze prema državi. – Uzimam kredite i pozajmice da ispoštujem zaposlene. Izgradio sam i opremio učiniocu sa kompjuterima  i audio vizuelnim nadzorom, nabavio vozila za  obuku , čak i traktor-navodi Rašeta, kroz čiju je auto školu, među prvima osnovanu u Vojvodini, prošlo obuku  nekoliko hiljada Apatinaca, a kao član opštinskog tela  za koordinaciju u saobraćaju inicirao izgradnju savremenog poligona za polaganje vozačkih ispita u gradu.
Kao sekratar komore auto škola Srbije i zajednice auto škola Rašeta je bio jedan od organizatora protesta u Beogradu predstavnika auto škola Srbije.-Ne želim da nagađam zašto mi nije data dozvola za rad. Zaključujem jedino da osionost samo jednog državnog službenika može da poništi nečiju stručnost,  a ljude dovede na rub egzistencije. Osim suda, pisao sam Dačiću, kao premijeru i ministru, Vučiću, zaštitniku gradjana,  internoj kontroli MUP-a, ali odgovora nije bilo -završava Rašeta, ne odustajući da istraje do kraja, i dokaže da se samo držao zakona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *