PETA PONUDA KOMPANIJE “BATAGON” ZA KUPOVINU FABRIKE AKUMULATORA SOMBOR

EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Cena podignuta na 7.000.000 evra

Švajcarska kompanija “Batagon Internešnl” AG ne odustaje od kupovine Fabrike akumulatora Sombor (FAS), pa je tako dala novu petu ponudu za preuzimanje vlasništva nad Fabrikom akumulatora “Sombor”. Prema rečima Predraga Ljubovića, stečajnog upravnika u FAS, nova poboljšana ponuda za njega je vrlo povoljna. “Batagon” nudi sedam miliona evra za kupovinu ove čuvene firme, sa poznatim brendom “Blek hors”.

On dodaje da je švajvcarska kompanija ponudu uputila u predviđenom roku, i da je u odnosu na prethodnu veća za milion evra.To je sada dvostruko više u odnosu na cenu sa otvaranja javnih ponuda. Ljubović kaže da je ovo ujedno i poslednja ponuda “Batagona” jer su naglasili da će se povući ukoliko ova cena ne bude prihvaćena.Osim toga, ovoj švajcarskoj kompaniji 19. oktobra ističe bankarska garancija predata po javnom pozivu za kupovinu somborskom fabrike akumulatora.

– Ako Odbor poverilaca ne prihvati ovu ponudu, to neće biti dobro ni za fabriku, ali ni za same poverioce. Nadam se da su shvatili ozbiljnost ponuđača, kazao je Predrag Ljubović. Ukoliko Odbor poverilaca odbije ovu ponudu očekuje se da će stečajni upravnik u najkraćem roku uputiti novi javni poziv za kupovinu Fabrike akumulatora “Sombor”.

Naime, Odbor poverilaca je odbio prethodne četiri ponude kompanije iz švajcarske. “Batagon International” AG je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS nastupio sa 3,5 miliona evra, da bi potom, početkom avgusta, ponudu „popravili” na 4,5 miliona,zatim 5.050.000 i četvrtu od šest miliona evra.

Inače, procenjena vrednost proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.Ta cena je manja od polovine procenjene vrednosti, pa je Odbor poverilaca procenio da je to mala cena.

Predstavnici švajcarske kompanije rekli su da planiraju da u fabriku u prvom kvartalu ulože milion evra. Fabrika bi prvestveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, švajcarske, Italije i Francuske. Za početak bi angažovali 450-500 radnika, a kasnije bi došli do kapaciteta od 800 zaposlenih.

Fabrika akumulatora “Sombor” je od 2006. godine poslovala u sastavu Farmakoma MB vlasnika Miroslava Bogićevića, a 2015.godine zbog finaniske blokade od 36 miliona evra proglašen je stečaj.