ПЕЛИКАНИ СЕ ПОСЛЕ 100 ГОДИНА ПОНОВО ВРАТИЛИ НА ДУНАВ

APATIN SERVISNE INFORMACIJE VESTI

Kудрави пеликани су на овим просторима последњи пут виђени пре 100 година, а сада су примећени на више локација дуж Дунава, а неки од њих су уточиште нашли код Михајловца, јавља Замедиателевизија.

Пеликан је једна од најугроженијих врста птица. То је познати кудрави пеликан, чије је научно име Пелецанус цриспус. Kудрави пеликан је највећи од свих пеликана. Изванредан летач, одличан пливач, ненадмашан риболовац.

Испод више од пола метра дугог кљуна виси необична кеса, јединствена у птичјем свету. Верује се да ту пеликан чува залихе уловљене рибе. Заправо, кеса је пре свега “риболовачки алат”, помоћу ње птица лови рибу у плиткој води, пошто је пеликан једина птица-пловуша која не може да зарони. Из кесе храни младе, њоме се хлади за време врућих летњих дана.

Истраживања су показала да се пеликани гнезде искључиво на малим пловећим тресетним острвима, познатим као “арбуноси”, Острва су настајала зими, од одумрлих трсова барске траве и трске, дејством ветра и таласа. На одабраном острвцету или на више њих, пеликани граде своја гнезда. Након завршеног гнежђења, плодна тресетна подлога, додатно нађубрена изметом пеликана, одмах обрасте бујном трском, тако да острвце више није погодно за пеликане и они догодине морају да траже ново.

Величанствена појава пеликана, њихова приврженост гнездилиштима, мирно и безазлено понашање, као и вештина у риболову, условили су да они буду веома омиљени. Нарочито њихов труд код исхране младих буди племенита осећања код људи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.