ПАСТОР РАСПИСУЈЕ ИЗБОРЕ ЗА ПОКРАЈИНСКИ ПАРЛАМЕНТ

POLITIKA VESTI VOJVODINA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор расписаће данас изборе за посланике у покрајинском парламенту, најављено је данас из војвођанске скупштине.

Расписивање избора најављено је за данас у 17 сати.

Покрајински посланици су на јучерашњој седници парламента саслушали тумачење одредбе покрајинске одлуке о избору посланика Скупштине Војводине, која се односи на расподелу мандата партија националних мањина.

У тој одлуци о избору посланика у покрајинском парламенту, која је недавно измењена, наведено је да се цензус спушта са пет на три одсто, а помиње се и измена члана 47 став 4.

“Политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача који су гласали, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника, количници свих изборних листа политичких странака националних мањина увећавају за 35 одсто”, пише у одредби покрајинске одлуке.

У пракси ће то значити, објашњено је на седници, да ће мањинске партије које су на изборима освојиле, рецимо, 2,99 одсто гласова, добити “бонус” од 35 одсто. Исти принцип неће важити за мањинске партије које су освојиле 3,01 одсто. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *