OTVORENA IZLOŽBA SLIKA LIKOVNE KOLONIJE “KOLUT MANDIĆ”

APATIN KULTURA VESTI

U Banji Junaković svečano je otvorena izložba likovne kolonije “Kolut Mandić. U pitanju je 31. saziv, pod nazivom “Istočnik”, a koji je započeo u apatinskoj Banji 21. januara 2018. godine.

Kolonija je međunarodnog karaktera, a njeni učesnici su iz Srbije, Crne Gore i Rusije. Na otvaranju izložbe prisutne je pozdravio organizator kolonije, Miloš Mandić, a koji je iskazao posebno zadovoljstvo što su ove godine u sazivu polovina učesnika bile žene. Takođe, nije krio zadovoljstvo što su deo ovogodišnje kolonije bila i velika imena likovne umetnosti iz Rusije, a koji su svi završili najprestižniju i najpoznatiju akademiju na svetu, koja se nalazi u Sankt Peterburgu i nosi ime Ilje Rjepina.

Umetnici čija su se dela mogla videti na izložbi likovne kolonije ,,Kolut Mandić 2018.” su:

Damjan Đakov iz  Zemuna, Katarina Zarić iz Beograda, Zoran Krulj iz Leskovca, Slavko Krunić iz Novog Sada, Dragan Martinović iz Sremske Mitrovice, Danica Masniković iz Beograda, Milan Miletić iz Gornjeg Milanovca, Aleksandar Cvetković iz Beograda,  Šandor Šlajf iz Veternika, Miomir Mišo Vemić iz Nikšića, Hana Mirkov iz Tivta,  Ljubomir Popadić iz Tivta, Marija Aristova, Vasilij Bratanjuk, Natalija Višnijakova, Elena Prudnikova i Ekaterina Sapogova, svi iz Sankt Peterburga i Viktorija Harčenko iz Kaluga.

Prvobitno je bilo najavljeno da će otvaranju izložbe prisustvovati ambasador Ruske federacije u Srbiji, g-din Aleksandar Čepurin, a koji je zbog bolesti bio sprečen da dođe. U njegovo ime prisutne je pozdravio Dimitrij Karapotkin, šef protokola ambasade Ruske federacije u Srbiji. Izložbu je zvanično otvorio predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić.  Izjava- Škrbić

Miloš Mandić, organizator ove tradicionalne kolonije, po otvaranju izložbe, nije krio zadovoljstvo fantastičnim odzivom i vrhunskim delima koja su nastala na ovom 31. po redu sazivu. Mandić ističe kako je ovo najbolja kolonija do sad i kako je sam sebi zadao težak domaći zadatak za sledeću likovnu koloniju.

Svečanom otvaranju izložbe likovne kolonije ,,Kolut Mandić”, pored organizatora, umetnika i velikog broja poklonika likovne umetnosti, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave.