OTVOREN CRKVENI MUZEJ U APATINU

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U katoličkoj crkvi „Srca Isusovog“ otvoren je jedinstveni crkveni muzej u Srbiji.Muzej posvećen književniku Augsburgu: Prognan zbog ljubavnih pesama
U izložbenoj postavci su raritetne knjige na nemačkom i latinskom jeziku, arhivska građa koja svedoči o naseljavanju Nemaca u Vojvodinu, odore sveštenika rađene na crkvenom tekstilu od kojih neke imaju zlatne niti, kao i obredni predmeti. Posle mise koju je održao župnik Jakob Pfajfer, a kojoj je prisusvovao uz brojne posetioce i predsednik opštine Živorad Smiljanić, Boris Mašić, hroničar i pisac, osnivač muzeja se obratio prisutnima, citirajući najvećeg nemačkog književnika sa ovih prostora Stefana Augsburga koji je napisao čuvene stihove koji su se urezali u identitet ovdašnjih Nemaca:- „Prvima smrt, drugima oskudica i tek trećima hleb“. To je suština istorije Nemaca koji su došli u močvarno područje Vojvodine, uspeli stvoriti dom i brojne kulturne spomenike. Veliki pesnik, umetnik, Augsburg je prognan u omalenu Prigrevicu, jer je kao svešetenik pisao ljubavnu poeziju, a od ovog mesta napravio veliki kulturni centar, primer za celu Vojvodinu, toga doba. Umro je veoma mlad ali je iza sebe ostavio trajno religijsko blago i predivne tekstilne rukotvorine koje su se koristile na službama u prigrevačkoj crkvi-rekao je Mašić.
Baština nemačkog naroda koji bukvalno nestaje sa ovih prostora dobila je kroz ovaj muzej trajno očuvanje jedne istorije sa viševekovnom tradicijom a muzej je posvećen upravo velikom književniku Augsburgu-rekao je Mašić. On se zhavalio svima koji su pomogli u formiranju muzeja i očuvanju nemačke baštine, od opštine zbog uređenja groblja, adaptacije Fernbah kapele, video nadzora, pomoći u obnovi od vetra srušene crkvene kupole, do svih ljudi u dijaspori iz Nemačke. Na otvaranju muzeja umetnik Nebojša Šćekić je imao svoju postavku slika starog Apatina, od crkvi do čuvene Adorove čarde.

crkveni muzej slikecrkveni muzej misa jeger izložba 4 crkveni muzej slike šćekića