OTROV NAJVEROVATNIJI UZROK POMORA

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SRBIJA VESTI VOJVODINA

OTROVANI BELOREPANI-APATIN

Na lokaciji Kalvarije, mrciništa, kod Svilojeva, pronađene uginule zaštićene ptice četiri orla belorepana, tri mišara, sedam svraka i dva šakala. Inspekcija utvrđuje uzrok pomora.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, ornitolozi, biolozi, veterinari i policija, na oko pola kilometra od sela Svilojevo, kod Apatina, pronašla uginule životinje, od kojih su orao belorepan i mišar. Pod strogom zaštitom. Uuzorci lešina će se ispitati u nadležnim institutima u Novom Sadu i Beogradu.

-Seljani su dojavili svilojevačkom lovniku da su pronašli zaštićene ptice na mrciništu nadomak sela. Jedan pomor je otkriven 16. januara a dugi 20. februara ali nije nemoguće da se sve dogodilo u jednoj fazi samo sve uginule životinje nisu pronađene. Na mrciništu su pronađena i ostaci ovce koja bi mogla biti žarište trovanja jer je poznato da se belorepani pored ribom hrane i mrcinama-rekao nam je Nenad Spremo, biolog i ornitolog. On navodi da su tri orla belorepana starosti otprilke pet godina a mlađi oko tri.-Orlovi nisu prstenovani i teško je pretpostaviti sa kog lokaliteta dolaze. Poznato je da često lete sa područja Dunava do bogatotog ribnjaka u Svilojevu-smatra Spremo, dodajući da ih je nekada i 80 na vodi, a da na potezu od Batine, na mađarskoj granici, do Bogojeva, na hrvatskoj, duž Dunava sa srpske strane reke, ima oko dvadesetak parova.  Osim orla belorepana i mišari su zaštićena vrsta ptica.

U  Svilojevu šakali se noću približavaju obodu sela, pretnja su ovcama, baš kao i lisice koje ulaze u samo selo. Žarište se zasad isputuje. Poznavaoci prilika zato smatraju da je neko od seljana da bi zaštitio ovce od šakala postavio otrov.-Uzrok pomora zaštićenih ptica će se znati tek kada se obave sve analize u insitutima. Toksikološka analiza se jedino obavlja na VMA u Beogradu, a ostale mogu i u Novom Sadu-navode u veterinarskoj inspekciji.

Zaštitari prirode apeluju na meštane, ne samo Svilojeva, da ne bacaju otrove na mesta gde je moguć dolazak zeštićenih ptica i njihovo uginuće.

OTROVANI BELOREPAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *