ОПШТИНА АПАТИН СТИПЕНДИРА 68 СРЕДЊОШКОЛАЦА, ФИНАНСИРА ДОМ ЗА 20 УЧЕНИКА И ПОМАЖЕ ТРИ ЂАКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ученици који су уписали апатинске средње школе данас су са општином Апатин потписали уговоре о стипендирању, помоћи, али и смештају у Дому ученика који ће локална самоуправа финансирати у целости.

Стипендију општине Апатин је ове године добило 68 средњошколаца, и они ће у периоду од 1. септембра 2021. до 30. јуна 2022. године добијати по 5.000 динара месечно. Помоћ општине која износи 3.000 динара месечно ће у истом прериоду користити три ученика, а оштина Апатин ће финансирати и смештај у Дому за 20 ученика. Општина је за ову намену из буџета издвојила 4,2 милиона динара.

Помоћ средњошколцима који похађају средње школе на територији наше општине додељује се у складу са одлуком Скупштине општине Апатин која је донета 24. јуна ове године, а која се тиче омладине, омладинске политике и образовања.

Уговоре је са средњошколцима у име општине Апатин потписао Радован Ђукић, заменик председнице општине, који је нагласио да су поменуте одлуке веома битне, те да су у комбинацији са промоцијом образовања у апатинским средњим школама дале резултате.

-Ове одлуке су веома битне како би средње школе са територије Апатинске општине добиле пун сјај. Акција промоције наших образовних установа коју је општина спровела је већ дала резултате, а надамо се да ће сваке следеће године имати све више ефекта. За овај вид новчане помоћи и финансирања смештаја средњошколаца смо се одлучили како би пружили подршку деци и њиховим породицама, јер је породица основна ћелија друштва. Ово је први пут да општина Апатин поред студентских, даје и стипендије за средњошколце. Надамо се да ће ово што ми сада радимо, у будућности имати значајан одјек у друштву, закључио је Ђукић.

Ученик апатинске Гимназије и стручне школе “Никол Тесла” Петар Арнаутовић је рекао да му се допада ова одлука општине Апатин да помогне средњошколце

-Стипендија ће ми значити доста јер ћу од следеће године бити студент, па ћу се трудити да новац који добијем уштедим, како би са њим покрио бар део трошкова које ћу имати приликом одласка на факултет, рекао је Арнаутовић.

Сличне планове има и његов школски друг Марко Плели.

-Пет хиљада динара је значајан новац за неког ко нема лична примања. План ми је да део новца потрошим као џепарац, а део ћу свакако оставити са стране, како би ми наредне године на факултету било лакше, каже Плели.

Свечаном потписивању уговора је присуствовала и Милка Никшић, помоћница председнице општине Апатин за образовање и омладинску политику.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *