ОПШТИНА АПАТИН И НСЗ ИЗДВОЈИЛИ 3.700.000 ДИНАРА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ – СУБВЕНЦИЈЕ ДОБИЛО 15 ЛИЦА

APATIN EKONOMIJA VESTI

У складу са Акационим планом запошљавања, општина Апатин и Национална служба за запошљавање успешно су спровели Јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање као и субвенција за ново запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих лица. Реализацијом ових јавних позива кроз програм самозапосљавања подржано је десет лица, док је субвенцију за ново запошљавање добило је пет лица са евиденције Националне службе за запосљавање. Укупна вредност додељених средстава износи 3.700.000,00 динара,

Председница општине Апатин, Дубравка Кораћ и вршилац дужности директора Националне службе за запошљавање филијала Сомбор, Љубо Буловић су данас у великој сали Скупштине општине Апатин корисницима субвенција уручили уговоре о додели средстава. Том приликом, Буловић је рекао да Национална служба за запошљавање има добру сарадњу са општином Апатин и нагласио да су ови уговори потврда тога.

Дубравка Кораћ је подсетила да су општина Апатин и Национална служба за запошљавање прошле године запоечели пројекат заједничког финансирања самозапошљавања који је и поред тешке финансијске ситуације изазване епидемијом вируса корона настављен, и нагласила да се ове године на конкурс пријавило више особа него лане.

-Ове године смо имали исти број грантова као претходне, али је евидентан позитиван тренд раста броја заинтересованих лица за овај вид финансијске подршке и очекујем да ће тако бити и на наредном конкурсу. Због епидемије вируса КОВИД-19 имали смо великих проблема са буџетом и са организацијом рада ове године, али драго ми је да смо успели и у ребалансу да задржимо средства намењена самозапошљавању и запошљавању нових лица и то је оно чему ћемо тежити и у будућности, рекла је Дубравка Кораћ.

Председница општине Апатин је напоменула да је прошле године захваљујући овим средствима десет грађана започело сопствени посао.

Тај број је остао исти и ове године, а надам се да ћемо идуће успети део средстава из буџета за ову намену и да повећамо, рекла је Кораћева. Она је овогодишњим корисницима субвенција честитала покретање сопственог бизниса и пожелела успех у будућем раду.

Апатинска Снежана Петровић је за средства конкурисала са идејом да производњу микро биља и клица и стари корпарски занат обједини у пројекат “Здравље на дар”, у оквиру којег ће људи моћи да купе и својим најмилијима један леп, а истовремено и здрав поклон.

Производњу клица и биља за здраву исхрану сам видела у Бечу, где се то користи готово у сваком јелу и то им је дневна доза витамина. То сам усвојила првенствено због свог и здравља своје породице, а онда се та прича проширила и у бизнис и једну лепу здраву причу, рекла је Снежана. Она је додала да оваквих субвенција треба да буде још више, јер према њеним речима, када предузетници почињу посао јако је тешко и свака помоћ добро дође.

Јелена Еустакио из Пригревице је добила субвенцију за отварање фирме која ће се бавити чишњем просторија кућа и зграда, а како каже, за овај посао се одлучила јер се нада да има перспективу.

Мислим да ће у будућности људи због обавеза којих је све више, имати све мање времена да одржавају своје куће и да се посвете томе онако како би требало. У Европској унији предузећа која се баве оваквим стварима добро раде па сам се зато одлучила на овоај потез, сматрајаћу да би то могло да буде успешно и код нас, објаснила је Јелена Еустакио. Она је напоменула да ће њена фирма током пролећа нудити и услугу уређивања башти и дворишта.

Додела уговора је организована у складу са свим прописаним мерама заштите од ширења вируса корона, па су корисници субвенција били подељени у две групе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *