ODRŽANO TREĆE LIČKO PRELO

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Sinoć je u banji Junaković, održano Treće Ličko prelo, slavlje kojem su prisustvovali brojni Apatinci ali i njihovi sunarodnici iz cele Srbije, brojnih hrvatskih gradova, Vukovara, Dalja, Osijeka, Belog Manastira, pa i sa Udbine u Lici.
– Apatin je opština sa najviše stanovnika koji vuku poreklo iz Like i Krajine. Zbog toga se trudimo da na ovim našim prostorima očuvamo tradiciju prvenstveno zbog generacija koje dolaze. Veliki broj mladih na ovom prelu je potvrda da smo na pravom putu.Ličko prelo koje organizujemo po treći put okuplja najviše Ličana na jednom mestu u celom svetu, a za četiri meseca će Sedma Lička olimpijada, kada će ih biti još više- rekao je Milan Škrbić, predsednik Zavičajnog udruženja „Nikola Tesla“ iz Apatina.
Ovo ličko prelo je bilo u znaku pečenja rakije, dok je veliki kazan bio u centru sale a iz njega tekla ljuta. Oživeli su nakadašnjii običaji uz šale i nadpevavanja. Pevale su grupe udruženja “Nikola Tesla”, Zavičajnog udruženja Srba poreklom iz BiH “Petar Kočić”, ženska pevačka grupa „Ognjište“, folklorna grupa GKUD „Dunav“, „Likosi“ iz Novog Sada i legendarni Dobrivoje Pavlica. Publiku je zapalio kao i svake godine Baja Mali Knindža. A za stolom lički uštipci sa basom, kiseli kupus sa slaninom, domaća kobasica. Zaista, sve je mirisalo na Liku.

ličko prelo skrbic