ODRŽANO PREDAVANJE „SMEH JE LEK“

APATIN DRUŠTVO VESTI

U organizaciji Društva za borbu protiv raka u petak,16.oktobra u sali Kulturnog centra u Apatinu održano je predavanje prof.dr Spomenke Mujović ‘Smeh je lek”. Profesorka Spomenka je uz neprekidnu šalu i smeh ukazala na sve blagodeti dobrog raspoloženja, radosti i smeha na zdravlje i jačanje imunološkog sistema čoveka. Praktikujići i sama, pedeset godina mnoge tehnike joge, a u novije vreme i jogu smeha, čiji su klubovi osnovani već u oko 100 zemalja sveta pa i kod nas, ona je prisutne povela na fizičko i duhovno putovanje do celovitog zdravlja. Preporučila je osnovne fizičke vežbe, tehnike disanja i smirivanja uma koji neprestano teži da nas zamara prošlošću i plaši budučnošću ne dozvoljavajući da uživamo u sadašnjosti.
-Divno je uporno i svakodnevno činiti svesni napor da se odvojima od ubuđalih, starih, štetnih navika, misli, stavova i besplodnih druženja. Dan treba započeti osmehom, a radost življenja negovati.
.Rekla je Spomenka prenoseći na publiku oduševljenje savršenstvom prirode oko nas i potrebom da joj se čovek raduje, ulepšavajući je svojom dobrotom i ljubavlju koji moraju biti osnovni okvir svake ljudske kreativnosti. Mlade je upozorila da moraju biti vredni, sistematični i odgovorni, sa jasno postavljenim ciljevima, zapisanim planovima i preporučila vođenje dnevnika.
Na početku predavanja predsednica Društva dr.Đerđi Šarić je upoznala prisutne sa značajem ovakvih udruženja za lakši oporavak od bolesti kao i sa njegovim najnovijim peojektom pod nazivom SRŽ čiji je moto;” Vaš jedan dinar nama vredi dva“, a čiji je cilj poboljšanje položaja onkoloških pacijenata. Prisutni Apatinci su se svojim novčanim prilogom i kupovinom ešarpi oslikanim u Art sekciji Društva priključili ovom humanom cilju.