ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ВИСОКОСЕНЗИБИЛНОМ ДЕТЕТУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У Општинском културном центру психолог Жана Ердељан одржала је предавање за родитеље на тему „Високосензибилно дете, како га препознати и подржати“.

Жана Ердељан је међународно сертификовани едукатор за родитеље у областипозитивне дисциплине. Седамнаест година је радила у Саветовалишту за породицу у Предшколској установи „Радосно детињство“, на месту стручног сарадника – психолога, и стекла искуство у раду са родитељима деце раног, предшколског и основношколског узраста, као и професионалцима који раде са децом у вртићима и школама.

Радећи у саветовалишту за породицу дошла сам до појма високосензибилно дете. Одатле и потиче моје професионално занимање за овај тип деце и генерално искуство у раду са родитељима. У првом делу предавања родитељи су сазнали неке интересантне информације на тему развоја високосензибилног детета, а други део је био још конкретнији у коме смо се бавили смерницама и стратегијама како заиста подржати такву децу. Важно је високосензибилно дете препознати на што ранијем узрасту како би рад са њима био прилагођен њиховом развоју, потребама и њиховој личности, рекла је Жана Ердељан.

Високосензитивно дете описују као стидљиву, чудну, плачљиву, повучену, захтевну, необичну, јако добру, мудру, тиху. Према статистикама 15-20 одсто деце је рођено са нервним системом који је веома осетљив и реактиван. То их чини свесним свих промена у окружењу, па чак и оних суптилних. Њихово понашање је, уопштено говорећи, веома обазриво и савесно.

Свако пето дете је високосенитивно и због тога се већ у групама у вртићу може очекивати неколико деце која јесу виисокосензитивна и која одговарају карактеристикама. Као одрасли могу живети испуњене животе ако су у детињству били препознати као високосензитивна деца и ако им је пружена подршка у развоју. Због тога је важно да се едукујемо о томе шта је високосензибилно дете, рекла је Жана Ердељан.
Након предавања Жана Ердељан је одговарала на питања родитеља, васпитача и просветних радника из публике и разговарала са њима о свим недоумицама и додатним информацијама које је побудила ова тема.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *