ОДРЖАНА 31. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН

APATIN POLITIKA VESTI

У великој сали Скупштине општине Апатин данас је одржана 31. седница локалног парламента, а на дневном реду је било пет тачака.

Одборници су усвојили Предлог Одлуке о промени Статута општине Апатин, као и Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о некатегорисаним путевима на територији општине Апатин. Драгана Стамболија, Руководилац одељења за послове инспекције из области заштите животне средине је објаснила да ће овом Одлуком још једанаест некатегорисаних путева на територији Општине Апатин укупне дужине око 11.5 километара бити прекатегорисано, како би Општина могла да учествовује у конкурсу који расписује Аутономна покрајина Војводина. На поменутом конкусу Апатин би требао да добије средстава за уређивање атарских путева на територији Општине, који су највише оптерећени саобраћајем и који су најоштећенији.

Скупштина општине Апатин је усвојила прве измене и допуне Статута предшколске установе „Пчелица“ Апатин, које се углавном односе на усаглашавање истих са Законом освнова система образовања и васпитања. Маријана Берар, секретар ове установе је објаснила на чега се односе ове измене.

-Измена врши у члану 15 и тиче се подршке деци из осетљивих група, где је родитељ дужан да учествује у препорукама ради остваривања интереса детета, Тима за додатну подршку на нивоу установе. Установа има обавезу да пријави надлежном Центру за социјални рад ситуацију да родитељ не поступа по препорукама из неоправданих разлога. Следећа измена се тиче конкурса за избор дирекора, тако да се сада конкурс за избор првог човека установе расписује најраније шест, а најкасније четири месеца пре истека мандата директора, у ситуацији када директору истиче мандат и навршавањем 65 година старости актуелног руководиоца. Новим изменама и допунама Статута које су усвојене, директор ПУ “Пчелица” има могућност да покрене прекршајни поступак, односно кривичну пријаву против родитеља који не поштују лчан 84 Закона о основама система образовања и васпитања који се тиче уписа детета у Предшколску установу, редовног похађања и поштовања правила Установе. Мења се и начин избора Савета родитеља ПУ “Пчелица”, тако да ће ово тело сада чинити онолико представника родитеља, колико има васпитних група. Усвојене изменаме оносе се и на тимове које је Установа у обавези да има, начин њиховог избора, састав истих, као и да се њихов рад регулише годишњим планом рада, закључила је Берар.

На крају данашње седнице одборници су усвојили Предлог решења о разрешењу и постављању правобраниоца општине Апатин. Досадашњи правобранилац Бранко Војводић поднео је оставку на ову функцију због одласка у старосну пензију, а њега ће наследити Ника Петровић. Известилац по овој тачки је био председник Скупштине општине Апатин, Милан Шкрбић који је образложио ову одлуку.

-На Јавни оглас за попуну овог радног места који је раписала Општина Апатин јавило се четири кандидата. Оливера Тихомировић Вигњевић, Чарна Петричевић из Сомбора, Ника Петровић из Апатина и Звездана Звонар из Оџака. Сви кандидати испуњавају законске услове који су наведени у огласу, а Кадровско-административна комисија је у складу са одлуком о правобранилаштву Општине Апатин предложила Скупштини да се за правобраниоца постави Ника Петровић. То је дискреционо право комисије да одабере кандидата и предложи Скупштини да га усвоји, објаснио је Шкрбић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *