ODRŽANA 29. SEDNICA SAVETA MESNE ZAJEDNICE APATIN

APATIN POLITIKA VESTI

Na održanoj 29. sednici Saveta Mesne zajednice Apatin razmatran je dnevni red od sedam tačaka koje su jednoglasno usvojene. Izveštaj o finansijskom radu Mesne zajednice podneo je Milan Lavrnić, sekretar MZ Apatin, koje se u svom izlaganju osvrnuo na bitne promene koje su donete u 2016. godini kao što je novo izglasavanje samodoprinosa i promena sistema za izbor članova Saveta Mesne zajednice koji će se od ove godine birati po većinskom sistemu.

-Od ove godine članovi se biraju po većinskom sistemu, a broj je smanjen sa 15 na 11 članova Saveta MZ Apatin. Promena je i to da će se glasati na 5 biračkih mesta, a ne na 17 kao što je to ranije bio slučaj.-rekao je Lavrnić.

Lavrnić je dodao da je u 2016. godini od strane Mesne zajednice isplaćena jednokratna pomoć u visini od 10.000,00 dinara za 404 građana na teritorji MZ Apatin.

Finansijksi izveštaj o samodoprinosu od tri i jedan odsto, kao i o Radnoj zajednici podneo je koordinator za finansijska i računovodstvena pitanja , Nebojša Smiljanić. Po njegovim rečima prihodi na računu samodoprinosa od tri odsto su bili nesto veći od 47 miliona dinara, odnosno nešto više od 23 miliona dinara kada je u pitanju samodoprinos od jedan odsto.

-U 2016. godini iz samodoprinosa od jedan odsto isplaćena je roditeljska naknada za rođenje beba u visini od 10 miliona dinara, odnosno za svaku novorođenu bebu po 500 eura po srednjem kursu na dan isplate. Kada je u pitanju Radna zajednica novina je to što se njihove plate i doprinosi neće isplaćivati iz samodoprinosa, odnosno budžeta mesne zajednice, već je to predviđeno u budžetu opštine Apatin.- rekao je Smiljanić.

Pod tačkom šest našao se izveštaj Lekarske komisije MZ Apatin koja je ovoga puta razmatrala 15 zahteva za jednokratnu pomoć od kojih je odobreno dvanaest, pa će za ovu namenu biti izdvojeno 120 hiljada dinara iz budžeta Mesne zajednice.

Sednica saveta mesne zajednice (1)