ODRŽANA 21. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

APATIN DRUŠTVO POLITIKA VESTI

Na današnjoj sednici Opštinskog veća razmotreno je 25 tačaka dnevnog reda od kojih je većinabila u funkciji pripreme sednice Skupštine opštine.

Na sednici je utvrdjena Odluka o usvajanju Plana generalne regulacije Apatin  koji će, nakon što ga usvoje odbornici Skupštine opštine biti pravna osnova za izdavanje građevinskih dozvola u narednih deset godina. Naime, ovim planom koji je bio i na javnoj raspravi utrvđena su područja za stambenu i privrednu izgradnju. Zakonske odredbe kojom je država vratila imovinu koja se nalazi na području opštine lokalnoj samoupravi, neophodno je da se usvoji i odluka kojom će se ta imovina dati na korišćenje korisnicima imovine i time će se rešiti mnogi problemi pri uređenju tih prostora za koje je do sada trebala saglasnot nekoliko ministarstava. Članovi Opštinskog veća su na današnjoj sednici utvrdili i Odluku o prostorima na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje, a reč je o školskim i predškolskim ustanovama kao i zdravenim ustanovama i objektima koji pripadaju određenim službama kao što su vatrogasci i slično.

Lane je iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine utrošeno više od 28 miliona dinara za saniranje divljih deponija, uništavanju larvi komaraca kao i odraslih komaraca, deratizaciju, uništavanje ambrozije itd, a isti zadatak nadležne službe očekuje i ove godine kako je to i predviđeno planom koji je utvrdilo Opštinsko veće na današnjoj sednici.

Na sednici je podržan i izveštaj o radu Mesnih zajednica Apatin, Sonta, Prigrevica, Svilojevo i Kupusina s obzirom na to da su sredstva, kako je rečeno, trošena na osnovu plana i programa rada a najviše novca utrošeno je na poboljšanje života u svim navedenim sredinama, a tako će biti i prema planovima koji su predviđeni za ovu godinu. Opštinsko veće podržalo je i izveštaje i planove rada Doma zdravlja, Narodne biblioteke „Miodrag Borisavljević“, Opštinskog kulturnog centra, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Ustanove za stručno osposobljavanje odraslih, Javnog komunalnog preduzeća „Naš dom“, Javnog preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin i Javnog preduzeća Direkcija za izgardnju.

Kada je reč o komunalnom preduzeću „Naš dom“, čaln Opštinskog veća Rade Medić je istakao da je pohvalno što je preduzeće prošlu poslovnu godinu završilo pozitivnim rezultatom, međutim i dalje postoje poteškoće oko naplate usluga. Posebno je istakao naplatu vode u Prigrevici, gde naplatu obavlja Mesna zajednica, međutim, ona sredstva ne uplaćuje na račun Našeg doma pa se i ne zna kakva je naplata vode u ovom selu.

U protekla tri meseca odštetu zbog ujeda pasa tražilo je 11 građana, što je manje nego prethodnih meseci a za to će na ime štete iz budžeta biti isplaćeno blizu 500.000 dinara u vansudskom postupku, što je upola manje od tražene sume i novca koji bi se moramo izdvojiti da su postupci prepušteni sudovima.

Opštinsko veće dalo je saglasnost da se zaključi ugovor o stipendiranju između opštine i Doriane Medić, kao pomoć za izradu doktorske disertacije. Doriana Medić završila je Master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i stekla zvanje master inženjer primenjene matematike, a na osnovu ponude od IMT Lucca iz Italije tamo će pripremati doktorsku disertaciju a projekat traje tri godine. Doriana je i do sada primala opštinsku stipendiju a nakon što doktorira biće prvi doktor matematike u apatinskoj opštini.

Opštinsko veće saglasilo se i da opština snosi troškove održavanja Prvog glasa Apatina na Trgu Nikola Tesla 23. aprila.

Sednica 21.OV Apatin, mart 2016 Sednica 21.OV Apatin, mart 2016 Sednica 21.OV Apatin, mart 2016 Sednica 21.OV Apatin, mart 2016