ODRŽAN SKUP PREDSTAVNIKA LOKALNIH SAVETA ZA MLADE,KOORDINATORA KZM I SEDNICA POKRAJINSKOG SAVETA ZA MLADE U APV

APATIN DRUŠTVO VESTI

Koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin, Miloš Đerić, učestvovao je na skupu predstavnika lokalnih saveta za mlade i koordinatora kancelarija za mlade.

Cilj prvog dela skupa, održanog u Skupštini AP Vojvodine, bilo je upoznavanje prisutnih sa radom i funkcionisanjem lokalnih saveta za mlade, načinima funkcionisanja, komunikacije sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i Pokrajinskim savetom za mlade, a drugi deo skupa bio je zajednički sastanak sa članovima Pokrajinskog saveta za mlade kako bi kroz zajedničku diskusiju utvrdili dalje načine saradnje.

– Upoznati smo sa telima koje je inicirao i podržao pokrajinski sekretarijat, a to je Forum mladih Vojvodine i Krovna organizacija mladih Vojvodine. Izuzetno mi je drago što je pohvaljen celokupan rad i naše kancelarije za mlade – izjavio je Đerić.

IMG_3976

Pomoćnica pokrajinske sekretarke za sport i omladinu, Tatjana Banjanin Pejić, podsetila je da je Pokrajinski savet za mlade osnovan u novembru prošle godine kako bi se mladim ljudima omogućilo da preko ovog tela neposredno utiču na omladinsku politiku, ali i na sve druge politike koje su za njih važne.

– Današnji sastanak posvećen je zajedničkom radu Pokrajinskog saveta za mlade sa predstavnicima lokalnih saveta i koordinatorima kancelarija za mlade. Od 18 lokalnih saveta za mlade, koliko je do sada osnovano u Vojvodini, danas su došli predstavnici čak iz 16 lokalnih saveta da bi se upoznali, razmenili informacije i da bi se ustanovili načini komunikacije od lokala prema Pokrajinskom savetu za mlade – rekla je, između ostalog, Tatjana Banjanin Pejić.

IMG_3990

Snežana Stanković održala je prezentaciju kroz koju je napravljen osvrt na tela na nivou Srbije i Vojvodine, kao i na realizaciju Akcionog plana politike za mlade u APV. Prisutni su zatim upoznati sa radom lokalnih saveta za mlade, njihovim aktivnostima, problemima, budžetima, kao i o tome koliko ih za sada postoji u Vojvodini.

Aleksandar Đekić prezentovao je podatke o učešću jedinica lokalne samouprave u realizaciji lokalnih akcionih planova za mlade i uporednu analizu o finansijskom izdvajanju za mlade po opštinama, dok je Nemanja Tenjović, ispred saveta za mlade Sremskih Karlovaca, prezentovao aktivnosti lokalnog saveta za mlade i način funkcionisanja i izbora članova saveta.

Na sednici je usvojena Preporuka prema lokalnim samoupravama koje još nisu osnovale lokalne savete za mlade, kao i Poslovnik o radu Saveta za mlade. Celokupni rad bio je zaista plodonosan, a dati su konkretni predlozi i preporuke o čemu sledi iscrpan izveštaj.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *