ODRŽAN SASTANAK SPORTSKIH RADNIKA OPŠTINE APATIN, USKORO TRANSPARENTNO FINANSIRANJE U SPORTU

APATIN DRUŠTVO SPORT VESTI

SASTANAK SPORTSKIH RADNIKA OPŠRINE APATIN

U skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom koji se tiče transparentnosti finansiranja u sportu danas je  u velikoj sali Skupštine opštine Apatin održan sastanak sportskih radnika naše opštine, Sportskog  saveza i rukovodstva Apatina.
Naime, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da do 6. septembra 2014. godine donesu pravilnike o finansiranju programa kojima se ostvaruje opštini interes u sportu u jedinicama lokalne samouprave, kao i pravilnike o kategorizaciji sportskih organizacija. Pored ovih mera, Akcionim planom je dat rok da se do 6. septembra 2015. godine donesu i rang liste sportskih organizacija u jedinicama lokalnih samouprava, kako bi se uveo red u ovu oblast i obezbedila potpuna transparentnost finansiranja sportskih organizacija.

Sastanku je pored predstavnika lokalne samouprave , predstavnika klubova , prisustvovala i prof Dušanka Popović, generalni sekretar Sportskog saveza Opštine Apatin koju smo pitali kako namerava da sprovede mere iz ove strategije i koji su problemi sporta prisutni u Apatinu.

-Dunav:Održan je sastanak sportskih radnika  i predstavnika klubova iz opštine Apatin, bilo je burno o čemu se raspravljalo?

     Dušanka Popović   :   Tema je bila primena zakona u sportu koji je usvojen 2011 godine. Posle usvajanja zakona i njegove primene, država je napravila niz podzakonskih akata koji obavezuju svaku lokalnu samoupravu da izvrši reorganizaciju svog sistema sporta na nivou lokala. Na nama je da napravimo nekoliko normativnih akata, tih podzakonskih akata koji će bliže odrediti i sam sistem finansiranja sporta i sportskih organizacija. Dva zakona moramo usvojiti do 6.septembra. Ostalih pet ili šest podzakonskih akata po mom mišljenju moramo napraviti od interesa da…. da što pre rešimo odnose.

Danas je bilo primedbi na račun kako se novci usmeravaju klubovima…

          Kancelarija Sportskog saveza radi isključivo po zakonu. Zakonitost rada potvrdila je i Pokrajinska inspekcija koja nam je bila u novembru mesecu prethodne godine. Mi još uvek radimo po odluci Skupštine opštine o finansiranju sporta i svim sportskim klubovima, koji su redovni članovi Sportskog saveza  opštine Apatin, plaćamo po odluci koja je regulisana, ali moram reći i da je malo prevaziđena zato što finansijska situacija ne prati porast troškova sistema takmičenja i porast broja sportskih klubova. Tako da već dugi niz godina nemamo trenersku platu, za koju se ja izuzetno zalažem jer mislim da sport mora počivati na besplatnosti za svu decu, a da bi bilo besplatno za decu mora neko stručan da radi sa njima i mora imati nadoknadu. Nema trenerske plate, nema sportske opreme po senioru, nema sportskih stipendija i nema nadoknade za dolaske na treninge za studente koji su uključeni u rad naših sportskih klubova. Mi svakako prema zakonu moramo izvršiti promenu odluke, pošto tih četiri ili pet stavki iz odluke ne možemo finansirati. Ponavljam, razlog je povećan broj klubova i svake godine granski Sportski savez koji rukovodi sistemom takmičenja povećavaju cenovnike zvaničnih lica na utakmicama, kotizacije, članarine i ostalo.

-Za kraj najškakljivije pitanje i problem koji se provlačio na ovom sastanku. Da li je potrebno da klubovi ubiru članarinu kod dece i da li im je dovoljno novca ono što je namenjeno budžetom?

          Mogu da kažem da je za seniorske ekipe dovoljno, pratimo i za ekipe kojima je uslov da bi se seniorska ekipa takmičila da bi imale jednu ili dve mlađe kategorije. Kod nas u opštini je zanemaren rad sa seniorima, zato što nije profitabilan. Naplatu članarine rade škole sporta koja nije u skladu sa zakonom, jer se naplaćuje u gotovini i ne uplaćuje se na račun klubova i ti koji naplaćuju, naravno manipulišu tim novcem. Kada je u pitanju priča o favorizovanju tri sportske ekipe koja je pomenuta, to je totalno netačno. To su tri najpopularnije odnosno najmasovnije grane u opštini Apatin, fudbal, rukomet, kuglanje. Naravno pošto imamo dvanaest klubova na nivou opštine da i oni povuku i najveći gro sredstava.  Fudbalski klub Prigrevica koji se takmiči u područnoj ligi, prvak je, jedna utakmica, kad dođu tri ili četiri sudije, i delegat, to košta bruto, sa plaćenim doprinosima oko 40 hiljada dinara i moram da kažem da Sportski savez jedini na ovaj način izmiruje sve obaveze, plaća doprinose za sva zvanična lica. Šef računovodstva i knigovođa u Sportskom savezu koji radi servis za sve klubove, besplatno, da na godišnjem nivou, početkom godine, u januaru-februaru prosledi oko hiljadu poreskih prijava.

ODRŽAN SASTANAK SPORTSKIH RADNIKA OPŠTINE APATIN, USKORO TRANSPARENTNO FINANSIRANJE U SPORTU

[box type=”shadow” ]Narodna skupština Republike Srbije je 1. jula 2013. godine usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine. Na osnovu Nacionalne strategije, Vlada Srbije je 25. avgusta 2013. donela Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Akcionim planom predviđene su mere, rokovi i odgovorni subjekti za realizaciju ciljeva postavljenih Strategijom. Među odgovornim subjektima su i organi jedinica lokalne samouprave. Među prvim merama predviđenim Akcionim planom su mere koje se tiču transparentosti finansiranja u sportu na svim nivoima. [/box]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *