ОД СУТРА КОВИД ПРОПУСНИЦЕ – ЗА ВЛАСНИКЕ ЛОКАЛА КАЗНА ДО 300 000, А ЗА ГОСТА 5.000!

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

У угоститељске бјекте у затвореном, од суботе у 22 сата, када почиње примена ковид-пропусница, гости ће моћи да уђу са потврдама о вакцинацији или прележаној болести које већ поседују у писаном или електронском облику.

Исто важи и за негативан резултат PCR теста (не старији од 72 сата), и антигенски тест, не старији од 48 сати. Ново, у односу на прекјуче постављена три услова за ковид-потврду, јесте то што ће валидан „пасош“ представљати и резултат теста на антитела, који потврђује довољан ниво заштите, али под условом да је издат у државној установи. Јуче је договорено да контрола поштовања нове противепидемијске мере почне одмах у суботу увече, али ће инспектори тада „изрицати“ само усмене опомене, а кажњаваће од понедељка, 25. октобра.

Оне који се оглуше о нова правила чекају казне – 300.000 за правно лице, 150.000 за предузетника, а за одговорно лице у објекту 50.000 динара. Ковид редар који не буде радио свој посао мораће да плати 30.000 динара, а гост без ковид-сертификата, после 22 сата – 5.000 динара! Гости који кафиће и ресторане напуштају пре 22 сата не морају да имају ковид-пропусницу, која је обавезна за оне који ће у таквим просторима боравити дуже или све до фајронта, у један сат после поноћи.

На седници Владе, у консултацији са Кризним штабом, јуче је званично донета одлука о овим новим правилима. Обавеза угоститеља је да провери сваког госта пре уласка у локал, исто као што то већ неколико месеци раде у земљама ЕУ, па и понегде у региону. Разлика је што се, рецимо у Словенији, показује само писана потврда или дигитални сертификат, а код нас ће, како је најављено, уз то редари тражити на увид и неки од личних докумената са сликом. Тако би требало да се спрече злоупотребе, односно коришћење туђих доказа о вакцинацији или прележаној болести.

И о томе се јуче дискутовало на састанку председнице Владе Ане Брнабић са надлежним службама, а састанку су присуствовали и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић. Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. октобра. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Овај период без кажњавања за викенд остављен је како би угоститељи имали довољно времена да пронађу што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид-сертификата.

Из Владе је објашњено да је циљ увођења ковид-пропусница искључиво заштита здравља свих становника, а никако новчано кажњавање грађана.

– Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид-пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана – речено је у Влади Србије.

Доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, међутим, не верује да ће пропуснице значајније променити епидемиолошку ситуацију.

– Поздрављам пропуснице, и као члан штаба и епидемиолог, али нисам задовољан, зато што мислим да ове мере неће бити довољне. Ми смо тражили да све што није неопходно буде затворено после 17 сати и да након тог времена буде забрањено јавно окупљање. Пред нама је сезона слава, зима, месеци када је врло активан овај вирус. Најмање две недеље пред нама је слична ситуација као сада – рекао је др Кон о ставу медицинског дела Кризног штаба.

Да су ковид-пропуснице изнуђена мера, рекао је јуче др Иво Удовичић, командант ВМЦ „Карабурма“, изражавајући наду да ће дати резултате. Према његовим речима, ако питате здравствене раднике, они ће увек рећи да су за строже мере јер знају како се епидемија сузбија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.