ОД ДАНАС МОГУ ДА СЕ КОРИСТЕ ЛЕТЊЕ ГУМЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Обавеза коришћења зимских гума, која је важила од 1. новембра прошле године, престаје да важи од данас, 1. априла.

Отуда не чуди што је ових дана гужва у вулканизерским радњама. Цене пнеуматика су сличне као и прошле године.

Монтажа гума, са балансирањем за путничка возила креће се од 990 па до 3.000 динара за сва четири точка. Ако већ поседујете летње пнеуматике, које сте ускладиштили претходне јесени, пожељно је да преконтролишете њихово стање, да проверите да ли су можда оштећени и колика је дубина шаре.

Законски минимум за летње гуме је 1,6 милиметара, али стручњаци саветују да дубина треба да буде најмање три милиметра. Такође, требало би прегледати да ли у пнеуматицима можда има страних тела, а евентуалне промене на зидовима гуме обавезно проверити код вулканизера.

Како се правилно одлажу гуме

Када скинете гуме обавезно обележите које су биле на предњим, а које на задњим точковима, мада неки вулканизери саветују да предње гуме ставите назад, а задње напред како би се равномерно хабале. Такође, прегледајте гуме када их скинете: да ли имају пукотине или посекотине, да ли је дубина шаре остала у прописаним границама, или ћете морати да купите нове.

Пре складиштења, гуме очистите од прљавштине и каменчића, а одложите их на место које је мрачно и суво.

Важно је и како ћете их одложити: боље је усправно него водоравно, односно положене једна на другу. А најбоље је окачити их на зид како не би додиривале тло.

Ако су ипак на земљи, онда би било добро да се повремено померају да се не би увек ослањале на исту површину.

И на крају, ако немате где да чувате гуме за следећу сезону, или вас мрзи да се тиме бавите, знајте да већина вулканизера нуди услугу „хотела“ за гуме – одложиће их и чувати до следеће сезоне. Цена зависи од величине гума, а креће од 3.000 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.