OD DANAS ĆE U CELOJ ZEMLJI BITI PROGLAŠEN CRVENI METEOALARM

APATIN DRUŠTVO VESTI

Od danas će celoj zemlji biti proglašen i crveni meteoalarm, kada se vreme smatra da je opasno. Prognozirane vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu, ali i da budu opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Niš, Smederevska Palanka i Ćuprija po svemu sudeći biće najtopliji gradovi za vikend, gde bi temperatura mogla da bude čak 42 stepena Celzijusa!

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da ne može sa sigurnošću da tvrdi u kojim gradovima će se živa u termometru popeti iznad 40 stepeni, ali potvrđuje da su ova tri grada uvek do sada bila toplija u odnosu na ostale.

– Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni. Danas očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena. To su izmerene temperature u hladu, a ukoliko bi se ona merila na direktnom suncu, tada bi temperatura mogla da bude viša i za desetak stepeni – objašnjava Sovilj.