ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Поводом 1. марта – Међународног дана цивилне заштите, Западнобачки управни округ Сомбор, Окружни штаб за ванредне ситуације Сомбор и Сектор за ванредне ситуације – МУП-а Републике Србије, Одељење за ванредне ситуације у Сомбору је организовао свечано обележавање овог дана.

Свечаност је одржана 28.02.2019. године, у сали Градског већа Града Сомбора, са почетком у 12,00 часова. На свечаности су присуствовали Начелник Западнобачког управног округа, представници локалних самоуоправа Сомбора, Апатина, Оџака и Куле, припадници специјализованих јединица цивилне заштите, представници МУП-а Републике Србије, Војске Србије, Одељења за ванредне ситуације у Сомбору, Министарства одбране, чланови Окружног штаба за ванредне ситуације, представници Црвеног крста, као и директори овлашћених и оспособљених правних лица за заштиту и спасавање на територији Западнобачког управног округа.

Дан цивилне заштите се свечано обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO) са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби заштите и спасавања-цивилне заштите, у случају свих типова несрећа и катастрофа, суочавању са њима, и да се припадницима ЦЗ ода признање за њихово ангажовање на акцијама заштите и спасавања.

Цивилна заштита у Републици Србији поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа. Циљ је успостављање правовременог и ефикасног одговора државе и друштва на изазове и ризике, формирањем оперативнијих снага цивилне заштите које се могу добро опремити и обучити за деловање у ванредним ситуацијама.

Обележавањем овог дана, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије жели да утиче на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода (пожара, поплава, снежних наноса, епидемија, земљотреса…), техничко технолошких и других несрећа и опасности.

Данас имамо задовољство да обележавамо светски дан ЦЗ. Цивилна заштита у нашој земљи поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор државе и друштва на изазове и ризике којима смо као држава изложени.
Неспорно је да цивилна заштита мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана наше земље и да наше друштво мора улагати много више снаге и средстава како би формиране јединице цивилне заштите биле добро опремљене и обучене и као такве представљале додатне снаге које ће бити ангажоване у ванредним ситуацијама.

Управо из тих разлога, Одељење за ванредне ситуације у Сомбору позива све заинтересоване грађане старости испод 40 година, а посебно оне који располажу специфичним знањима и способностима у акцијама заштите и спасавања, да добровољно приступе у специјализоване јединице ЦЗ које ми формирамо.

Формиране јединице ће у наредном периоду представљати значајну снагу заштите и спасавања и пријављени појединци ће имати привилегију да припадају јединици која ће учествовати у акцијама заштите и спасавања људи материјалних и културних добара и очувања животне средине.

Ово посебно истичемо, јер нема веће привилегије, а истовремено и обавезе од спасавања и помагања људима у несрећи и невољи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *