OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA APATINA

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA VESTI

Svečanom sednicom Skupštine opštine obeležen je Dan opštine, Dan oslobodjenja od fašizma, 24. oktobar.
Osim odbornika sednici su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave Apatina,Odžaka, Kule, Vrbasa, Nevesinja, Belog Manastira, načelnik Zapadnobačkog upravnog odbora, predstavnici kulturnog i javnog života kao i predstavnici verskih zajednica.Osim toga bili su i predstavnici boračkih organizacija susednih opština ali i Subotice, Sremske Mitrovice i Svetomir Atanacković predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine kao i predstavnici antifašističkih udruga Belog Manastira, Osijeka i Borova.

Prisutne je pozdravio predsednik apatinske opštine dr Živorad Smiljanić osvrćući se na herojsku borbu do oslobodjenja u Drugom svetskom ratu a potom je prikazan film o izgradnji apatinske opštine od 2004. do 2014. koji je snimila lokalna televizija.


U njemu su prikazani svi radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u gradu i selima.U Apatinu je svaka od 126 ulica asfaltirana, svako domaćinstvo priključeno je na vodovnu mrežu, fekalnu kanalizaciju kao i na gasnu mrežu .
Gasifikacija je uradjena i u svim selima apatinske opštine gde je takjodje postavljena i vodovodna mreža a obavljene su i pripreme za izgradnju fekalne kanalizacije.Značajna sredstva uložena su i u sportske objkete, u objekte kulture i zdravstva ali i u izgradnju privrednih objekata kao i za zbrinjavanje nezaposlenih koji su bez posla ostali zbog nepravedne i pljačkaške privatizacije.Kako je istaknuto, posloednjih deset godina u razne objekte na području apatinske opštine uloženo je 16,5 milijardi dinara.
U nastavku sednice uručene su i Oktobarske nagrade, najviše priznanje koje se dodeljuje za izuzetne rezultate u raznim oblastima kako pojedincima tako i kolektivima, ukupno je dodeljeno 15 nagrada . Za postignute rezultate u organizaciji i uređenju sela Kupusina nagradjena je mesna zajednica u ovom selu.Za postignute rezultate u oblasti plesa KUD Mažoret iz Sonte , Marko Bokan koji afirmiše Apatin gradnjom nadaleko poznatog čamca “Apatinac”, za postignute rezultate u obrazovanju Stevo Lavrnić i prof. Milovan Blanuša iz Apatina.Za rezultate u oblasti kulture i umetnosti nagradjen je Opštinski kulturni centar, dr Tihomir Vejnović za postignute rezultate u oblasti medicine a Rade Dražić za postignute rezultate u kulinarstvu.Nagrada je posthumno dodeljena i slikaru Savi Stojkovu za rezultate postignute u oblasti likovnog stvaralaštva.Za postignute rezultate iz oblasti turizma Oktobarsku nagradu dobio je Mile Djukić,direktor TO, Franjo Filipović iz Apatina kao višestruki dobrovoljni davalac krvi, Dušan Rodić za rezultate postignute u boksu te Simić Ignatije Simke istaknuti sportski i društveni radnik iz Kupusine.Nagradu “24 Oktobar” primio je i Crveni krst Opštine Apatin za angažovanje na pružanju pomoći poplavama ugroženom stanovništvu i Odbojkaški klub “Apatin”za rezultate postignute u odbojkaškom sportu.
U kulturno umetničkom programu učestvovale su operske pevačice mr Zorica Belić, sopran i Jadranka Jovanović, mecosopran koje su izvele nekoliko operskih arija i šansona.Pre svečane sednice položeni su venci na spomen obeležja poginulim Crvenoarmejcima, na biste narodnih heroja i na spomen ploču poginulima u poslednjim ratovima od 1991.do 1999. godine. Cveće je položeno poginulima na groblju u Apatinu, kao i selima apatinske opštine.

 


24.oktobar dan opštine Apatin
24.oktobar dan opštine Apatin 24.oktobar dan opštine Apatin Dan oslobođenja Apatin,oktobar, 2014-6 Dan oslobođenja Apatin,oktobar, 2014-5 Dan oslobođenja Apatin,oktobar, 2014 Dan oslobođenja Apatin,oktobar, 2014-2 Dan oslobođenja Apatin,oktobar, 2014-3 Dan oslobođenja Apatin,oktobar, 2014-4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *