FIĆA IZ SOMBORA PUTUJE ZA PADOVU

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI

Fića iz 1977, repariran i našminkan u Somboru, biće prvi “Zastavin“ model i prvi auto iz Srbije ikada izložen na čuvenom sajmu oldtajmera EPOKA u Padovi. Reč je o “fiatu 750“, restauracija je trajala oko osam meseci i koštala je skoro kao nekada novi auto.
Tročlana “posada” u sastavu Dragan Bokun, Branko Maravić i Milovan Mikan Radovanović, krenula je put Italije iz somborskog kafića “Des Arts“. Uz put će im se pridružiti i dr. Đorđo Adrijan, osnivač italijanskog Kluba oldtajmera “Fiat 500“ iz varošice u kojoj je rođen “fićin“ konstruktor , sa kojim somborski Oldtajmer klub ima višegodišnju uspešnu saradnju.
-Zahvalni smo dr Adrijanu, što nam je omogućio ovo predstavljanje našeg “fiće“, koji nas sve podseća na stara dobra vremena – kaže Maravić, slikar i operski pevač koji je studirao u Italiji. – Ovo je isti model kojeg je kao legendarni Flojd u kultnom filmu “Nacionalna klasa“ vozio Dragan Nikolić, a ovim simbolično obeležavamo i 35-godišnjicu tog filma – veli Radovanović.
Somborski oldtajmer klub postoji tek četiri godine, ali grupa ovih entuzijasta na čelu sa Draganom Bokunom, priređuje izložbe oldtajmera u Somboru već deset godina. – Ovo je primer dokle grupa istomišljenika koji rade nešto sa ljubavlju i entuzijazmom može da dogura. Presrećan sam što ćemo biti prvi koji će na jednoj tako veliko, rekao bih svetskoj izložbi starih automobila predstaviti naše nacionalno vozilo dvadesetog veka – ističe Bokun.
“Fići“ koji će biti izložen u Padovi među 2.600 oldtajmera pristiglih iz cele Evrope, vraćen je stari sjaj u radionici ljubitelja i vrsnog poznavaoca trofejnih vozila Stojana Racića. –Repariranje “fiće“, na prvi pogled lak posao, iskomplikovala se zbog nedostatka delova, uglavnom sitnica koje je teško bilo upariti za konkretan model. Ipak, za mene je to bilo veliko zadovoljstvo i srećan sam što će naš auto biti jedini ove vrste u Padovi –pojašnjava majstor Racić.

 

Sombor  UGLANCAN Maravic,Bokun i Radovanovic pored fice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *