OBELEŽEN DAN OPŠTINE APATIN

APATIN DRUŠTVO VESTI

Dan opštine Apatin, 24. oktobar, obeležen je danas Svečanom sednicom Skupštine opštine. Pre početka programa u Velikoj sali Doma kulture, brojne delegacije položile su vence na spomen-obeležja palim borcima u narodnooslobodilačkim ratovima 1941-1945. i ratovima 1991-1999. godine. Cveće na spomen-biste položili su učenici Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”.

1

Prisutnima se obratio Stevo Drača, predsednik SUBNOR-a opštine Apatin, koji je govorio o istorijskom datumu, 24. oktobru 1944. godine, kada su partizanske jedinice 51. divizije narodnooslobodilačke vojske u sadejstvu sa jedinicama slavne Crvene armije proterale fašističkog okupatora i oslobodile grad i opštinu.

2

Nakon intoniranja himne “Bože pravde”, u izvođenju Gradskog hora “Jedinstvo”, dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine, govorio je o svekolikom razvoju apatinske opštine i društvenom životu, a potom je prikazan video-zapis o najvažnijim investicionim ulaganjima u prethodnom periodu.

Tradicionalne Oktobarske nagrade dobilo je ukupno četrnaest pojedinaca, privrednih kolektiva i institucija sa područja opštine.

Za postignute rezultate u oblasti poljoprivrede nagrade su primili Josip Mihl iz Apatina, diplomirani inženjer poljoprivrede, zatim direktor AD “Agroglobe-Agrar”, Miodrag Novković iz Apatina, te Stevan Živković, direktor preduzeća AD “Mladi borac” iz Sonte.

3

Za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i kulture priznanje je dobila Lidija Janković, profesor muzike i bivši direktor Osnovne muzičke škole “Stevan Hristić”, a za doprinos u proučavanju kulturno-istorijske baštine opštine nagradu je primio hroničar Tomislav Šimunović, utemeljivač i urednik časopisa “Ister”. Za negovanje i očuvanje tradicije i kulture mađarskog naroda nagrade su dobili Kulturno-umetničko društvo “Jožef Atila” iz Svilojeva i Osnovna škola “Jožef Atila” iz Kupusine. Među dobitnicima su i Čedomir Ilić, ispred KUD-a “Prigrevica” iz Prigrevice, kao i Adam Vidaković, umetnički rukovodilac KUD-a “Mažoret” iz Sonte, zbog osvojenih priznanja koje je ovo društvo osvojilo u zemlji i inostranstvu. Najviše opštinsko priznanje dobio je i poznati glumac Aleksandar Berček.

Za postignute rezultate u oblasti socijalne zaštite, brige i nege starije populacije nagradu je ove godine zaslužio Dom za stare i penzionere iz Apatina.

Slavko Jerković dobio je priznanje kao sportski radnik opštine za 2013. godinu. Nagrade su dodeljene i Franji Brukeru, potpredsedniku Lovačkog udruženja “Kurjačica” iz Apatina i predsedniku Lovačkog društva “Jastreb” iz Svilojeva, kao i Đorđu Dakiću, automehaničaru iz Prigrevice, zbog rezultata postignutih iz oblasti motoristike.

4

U ime nagrađenih zahvalila se Lidija Janković. Svečanu sednicu Skupštine opštine upotpunio je raznovrstan kulturno-umetnički program.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *