ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ АПАТИН – АПАТИНСКИМ ХЕРОЈИМА УРУЧЕНЕ “ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Полагањем цвећа и венаца на спомен обележја палим борцима и свечаном академијом у великој сали Дома културе, данас је обележен 24. октобар, Дан општине Апатин.

На данашњи дан пре 78 година Партизанске јединице 51. дивизије народноослободилачке војске, су са јединицама Црвене армије ослободиле Апатин.

Тим поводом венце на споменик погинулих бораца НОР-а и Црвене Армије испред апатинског Дома културе положиле су између осталих, делегације Скупштине општине Апатин, СУБНОР-а општине Апатин, Војске Србије, Амбасаде Руске федерације, али и бројне друге делеганије братских општина из Србије и региона. Поред званичних делегација, цвеће су положили и потомци палих бораца, припадници политичких странака као и ученици апатинске Основне школе “Жарко Зрењанин”.

Свечана академија је започела интонирањем химне Републике Србије, након чега се поздравном речју, испред локалне самоуправе окупљенима обратила председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

-Данас смо се окупили да по 78. пут прославимо један од најсветлијих и најважнијих дана у историји нашег града, Дан ослобођења Апатина. Нема већег дана од оног који доноси слободу, и нема веће жртве од полагања свог живота за остварење једног таквог узвишеног циља. Ослободиоци Апатина који су у другом светском рату донели слободу нашем граду и свим генерацијама које су након њих овде дошле, били су једна карика у ланцу хероја, непрекинутом ланцу који је почео још далеко пре њих, а који су наставили и они који су након њих дошли. Драги грађани општине Апатин, честитам вам дан ослобођења и обећавам да ћемо се и наредне године видети на овом месту са истим циљем, да још једном прославимо и обележимо највећу вредност коју човек може да освоји, и једину коју све док је частан никада не може бити одузета, а то је слобода, закључила је Дубравка Кораћ.

Председница општине Апатин се на крају свог излагања захвалила овогодишњим добитницима “Октобарске награде” на херојском подвигу који су учинили.

Испред СУБНОР-а општине Апатин гостима се обратио Стево Драча, који је између осталог, Апатинцима честитао дан Општине.

-Нека нам је срећна извојевана слобода, светилиште мира и љубави коју и данас у тешким условима, под притисцима и уценама бранимо, а коју ћемо слогом и јединством уверен сам одбранити. Данас 24. октобар обележавамо као најславнији датум нашег слободарства и сећањем на време херојских дана, славну прошлост и претке, ми одајемо дужну пошту и изражавамо неизрециву захвалност борцима ослободиоцима и жртвама фашистичног терора, који су своје животе уградили у темеље вредности мира и слободе и омогућили нама данашњим и будућим генерацијама, да у слободи имамо јутро сваког јутра. Негујући културу сећања на часна дела својих предака, истрајаћемо у градњи друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма, социјалне правде и ненасиљу. Златну слободу морамо да сачувамо! Нека мир буде наша највећа победа, а једини именитељ те победе нека је наша Србија. Дан ослобођења Апатина, 24. октобар нека траје и нека се обележава док буде човека, поручио је Драча.

Већ по традицији, на Дан општине Апатин најзаслужнијим појединцима наше општине уручене су „Октобарскe наградe“.

Награде “24. октобар” општине Апатин за 2022. годину су добила три наша суграђанина: Срђан Мајсторовић, Саша Лукић и Ђуро Шашић, који су летос (22. јула) на Дунаву код градске плаже у Апатину спасили од утапања Тијану Кусуљу (33), њену ћерку Т. Л. (10) и сестрића П. З. (10). Њима су признања за највећи допринос у области хуманитарног рада уручили Дубравка Кораћ, председница општине Апатин и Милан Шкрбић, председник Скупштине општине Апатин.

У име награђених обратио Ђуро Шашић, који је након тога у изјави за медије рекао, да би без размишљања поново учинио исто, када би се нашао у сличној ситуацији.

-Помаже Бог и Бог вам добро дао, као што је нама 22. јула дао храброст, смиреност и пожртвовање да скочимо у Дунав и спасимо једну породицу и наш Апатин једне велике трагедије. Најбитније је да се драма која се одиграла завршила се срећним крајем. Редовно смо у контакту са особама које смо спасили и бићемо заједно до краја живота. У било каквој ситуацији треба пробудити Христа у себи и урадити добро дело. Свако од нас у добрим или лошим тренуцима треба да пружи бољи део себе и да гледамо живот са позитивне стране. Хвала вам на овим признањима које сте нам доделили и желим вам свако добро, рекао је Шашић.

У културно-уметничком програму публици су се представили вокал, Јасна Васиљевић – Милановић и Бошко Перић на хармоници.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *