НОВИ УСЛОВИ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ПОСТАНУ ПОЛИЦАЈЦИ- ПИСМЕНОСТ, ПСИХО-ТЕСТ, КОНОПАЦ ОД ПЕТ МЕТАРА…

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Kандидати који желе да прођу основну полицијску обуку, од сада ће испите полагати по новим правилима.

Нова економија пише да је Влада изменила Уредбу о стручном оспособљавању и усавршавању у Министарству унутрашњих послова.

оступак избора кандидата се састоји из општег лекарског прегледа, квалификационог испита и специјалистичког лекарског прегледа.
Део полагања теста више није неће бити интервју који је до сада чинио четвртину укупне оцене. Новим изменама уредбе, на укупну оцену сада утиче испит из језичке културе и правописа (20 одсто), психо-тест (50 одсто) и испит из базично-моторичког статуса (30 одсто).

У оквиру провере физичке спремности, додато је пењање уз конопац дугачак пет метара. Осим пењања уз конопац, од раније је укључена и провера издржљивости у снази руку и раменог појаса, мишића прегибача трупа, као и скок у даљ, трчање и слалом са три лопте.

Оцену “не задовољава” сада добија кандидат који освоји мање од 60 поена, док је раније тај праг био нижи, 50 поена.

Нова правила прописују и да ће неоправдано изостајање на више од три наставна часа бити тежа повреда обавеза, док је до сада то било изостајање са више од пет часова.

Тежа повреда обавеза је, између осталог, и неовлашћено фотографисање и снимања процеса обуке, као и јавно објављивање у медијима и на друштвеним мрежама “на начин којим се нарушава углед Министарства”.

У Уредбу је додато и да ће кандидат бити елиминисан из даљег поступка уколико недозвољено користи текстове, белешке, урађаје за електронску обраду података и за даљински пренос података, слике или гласа или “на други начин омета реализацију поступка избора кандидата”.

За полицијску обуку могу да се пријаве кандидати који немају мање од 18 и не више од 24 године.

Једина установа за основну обуку полиције у Србији се налази у Сремској Kаменици.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *