NOVE KNJIGE ZA ČITAOCE IZ OPŠTINE APATIN

APATIN KULTURA VESTI

Branka Vejin, direktorke Narodne biblioteke “Miodrag Borisavljević” bila je naš gost u emisiji ” Bez kulture je loše ” u kojoj je razgovarala sa Dušanom Radivojevićem. Glavni povod je bio prošle nedelje završeni Beogradski sajam knjiga, na kome su Branka Vejin i zaposleni u ovoj ustanovi kupili dosta novih knjiga za čitaoce iz opštine Apatin.

– Kako na sajam dolazimo sa gotovim spiskovima naslova koje ćemo kupiti, pažnja se može posvetiti i manjim ili nedovoljno poznatim izdavačima. Dešavaju se prijatni susreti sa piscima koji su bili gosti naše biblioteke, prilika da upoznamo i druge pisce i dogovorimo promocije, a tu su i susreti sa kolegama iz drugih biblioteka – rekla nam je Branka Vejin.

Ona nam je rekla da su ove godine prinovili 1600 knjiga, pre svega zahvaljujući osnivaču SO Apatin, koja je Narodnoj biblioteci, pored redovnih sredstava, odobrila i dodatnih 600.000 dinara za nabavku knjiga.

– Prioritet je bila nabavka književnih dela domaćih i stranih autora za deci i odrasle. Znatan je broj knjiga prinovljenih u uobičajenom otkupu Ministarstva kulture te dobijenih na poklon od građana, autora i izdavača – objasnila je Vejin.

Pored ostalog, Branka Vejin je govorila i o izdavaštvu Narodne biblioteke ” Miodrag Borisavljević “.

– Biblioteka je izdala ” Sabrana dela Miodraga Borisavljevića ” 2015. i ” Izabrane stranice ” Srđana Šerera ove godine. Obe knjige su predstavljene u našoj biblioteci, a prva i u Klubu književnika u čuvenoj Francuskoj 7 u Beogradu. Obe knjige su izdate zahvaljujući razumevanju osnivača, svesrdnoj pomoći potomaka Miodraga Borisavljevića i uglednog književnika i književnog kritičara Vase Pavkovića – kazala je Branka Vejin, direktorka Narodne biblioteke u Apatinu.

 

autor: Dušan Radivojević