NOVA SERIJA IZLOŽBI BOJANA ŠIMUNOVIĆA

VESTI

Na bogatoj umetničkoj mapi grada Novog Sada, u sedam dana, od 5. do 11. oktobra fokus savremenih umetničkih dešavanja biće usmeren ka Kulturnom centru Novog Sada. Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Beoart-Lajveart galerijom iz Beograda, organizuje drugu po redu manifestaciju „Novi Sad Open Art – Noa” – Dan otvorene umetnosti, a čiji je primarni cilj neposrednije predstavljanje mladih umetnika do 35 godina iz Srbije i približavanje savremene umetnosti građanima kroz interaktivne sadržaje.

9.

Tri kustoskinje – Biljana Jotić, Ksenija Kastratović istoričarke umetnosti iz Beograda i Sunčica Marković, iz Novog Sada, odabrale su grupu od tridesetak mladih srpskih likovnih umetnika za koje smatraju da treba da budu predstavljeni na ovoj prestižnoj likovnoj manifestaciji. Među selektiranim akademskim umetnicima, našao se i naš sugrađanin Bojan Šimunović, kojeg je na osnovu njegovog umetničkog dela odabrala kustoskinja Sunčica Marković, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada i predsednica Saveta za kulturu u Skupštini grada Novog Sada.

Slika Bojana Šimunovića, zajedno sa ostalim umetničkim produktima biće izložena u galeriji Kulturnog centra Novi Sad, gde će se tokom 7 narednih dana organizovati brojna događanja. Tako će se 07. oktobra organizovati tribina na kojoj će između ostalih učestvovati akademik Nikola Kusovac, istoričar umetnosti iz Beograda, dok je 09. i 10. oktobar određen za stručno vođenje kroz izložbu i stručnu analizu izloženih dela.

7.

Poslednji dan ove manifestacije rezervisan je za aukciju slika, skulptura, umetničkih fotografija i kolaža, mladih umetnika koja će se održati u novosadskoj Gradskoj kući, uz podršku Gradske uprave za kulturu i Grada Novog Sada. Aukciju će voditi ekipa TV emisije „Državni posao”, u kojoj je prošle godine učestvovao Nikola Škorić, poznatiji kao Dragan Torbica.

U galeriji Centra za kulturu Stara Pazova, 05. oktobra, otvorena je žirirana izložba- 3. Međunarodna izložba malog formata, na kojoj, takođe, učestvuje naš mladi umetnik Bojan Šimunović, sa 2 rada , “Pauk” i “Mrav”, urađenih u tehnici akril na papiru. Na ovoj izložbi biće izloženo 50 radova malih dimenzija, umetnika iz 7 zemalja. Nakon ove, Udruženje nezavisnih umetnika Novog Sada , organizator ove likovne manifestacije, planira seriju izložbi svih odabranih radova u brojnim galerijama širom Srbije.

12.

Neposredno pre ovih, Šimunović je učestvovao, 03. oktobra, i na 6. Međunarodnoj izložbi
“Umetnost u minijaturi MajdanArt 2015”, organizovanoj u galeriji “Krug“, u Petrovcu na Mlavi, kao i Vršcu gde je 18. septembra, u Salonu kod Porte, sa troje kolega iz Novog Sada, na izložbi pod nazivom “Rasvetljavanje”, izložio 4 svoja rada iz ciklusa“Pauci sa dedinog tavana“.

izvor: Tomislav Šimunović