НОВА ПРАВИЛА ЗА ВОЗАЧЕ-ПОЧЕТНИКЕ ОД 3. АПРИЛА

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Нова правила која подразумевају да ће новопечени возачи имати статус почетника између две и четири године, у зависности од тога са колико година су положили возачки испит, важиће за све пробне дозволе издате после 3. априла.

Сви који имају пуних 19 и више година, након 3. априла добијају пробну дозволу која важи две године, а ако се возачка стекне са 17 година, биће пробна све док возач не напуни 21 годину, пише „Блиц“.

Дакле, сви који пробну возачку обезбеде пре овог датума, моћи ће да пређу на „праву“ након годину дана, а неће имати ни ограничења везана за снагу мотора возила којим управљају.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима, у члану 182. бави се питањем пробне возачке дозволе. Ту пише да они који су положили возачки испит са навршених 19 година, добијају пробну возачку дозволу на две године, док они који су били млађи од 19 година када су положили поменути испит, добијају пробну дозволу која ће им бити важећа до 21. године живота.

Овог правила изузети су ђаци средњих стручних школа, који се образују за образовни профил возач моторних возила и који су положили возачки испит за управљање возилима Ц и ЦЕ категорије. Њима се пробна возачка дозвола за управљање возилом категорије Б издаје са роком важења од једне године.

Да би возач који има пробну возачку дозволу за управљање возилом категорије Б, а који је и даље малолетан, могао да вози, са њим у ауту мора да буде возач са „стажом“ од најмање пет година, како би га наџирао.

Возач „на пробном раду“ такође не сме да вози више од три путника, укључујући и особу која га наџире током вожње.

Возач који има пробну возачку дозволу не сме да:

1) вози брже од:

  • 110 км/х на аутопуту,
  • 90 км/х на мотопуту,
  • 90 одсто од ограничења на осталим путевима (нпр. ако је ограничење 50 км/х, почетник сме да вози 45 км/х);

2) вози уколико у крви има алкохола (нулта толеранција – нула промила) или психоактивних супстанци. Казна: 10.000 динара за алкохолисаност до 0,5 промила;

3) вози у периоду од 23 до 6 часова. Казна: од 10.000 до 20.000 динара, шест казнених поена и забрана од најмање три месеца.

4) за време вожње користи телефон, чак ни са блутут слушалицом или неким другим „хандс-фрее“ уређајем, као ни било који други уређај за комуникацију. Казна: 10.000 динара.

5) вози ауто са преко 80 киловата, односно 109 коњских снага. Међутим, постоји изузетак. Сме да вози ауто јачи од 109 КС уколико је под надзором члана породице који се налази у том возилу и који има возачку дозволу Б категорије најмање пет година. Казна: 20.000 до 40.000 динара или затвор до 30 дана.

Када почињу нова правила

Нови прописи би требало да почну да важе од 3. априла ове године, осим уколико у међувремену не дође до неких промена, а на основу Закона који је ступио на снагу 4. априла 2018. Наиме, нови Закон је ступио на снагу 3. априла прошле године, али је ставка о дужини трајања пробне возачке дозволе одложена за годину дана.

Аутор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.