НОВА ПРАВИЛА О КАРАНТИНУ И ТЕСТИРАЊУ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR VESTI

Цена ПЦР теста на лични захтев је смањена са 9.000 на 6.000, док је цена антигенског теста смањена са 3.500 на 1.800 динара

Нова правила за самоизолацију људи који су имали контакт са зараженима, као и карантин за заражене ковидом 19 највероватније ће почети да важе од данас, најавили су чланови кризног штаба.

Наиме, чланови кризног штаба проф. др Сања Радојевић-Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић потврдили су да ће кућна изолација за заражене ковидом трајати десет уместо досадашњих 14 дана.

Међутим, ако неко жели раније да је прекине може да уради ПЦР тест после седам дана и то о трошку државе. Тест мора бити негативан како би изолација могла да се прекине.

Проф. др Сања Радојевић-Шкодрић је истакла да кућна изолација после изласка из болнице, која је до сада била 14 дана, бити укинута.

-Kод пацијената који имају развијену клиничку слику дужина кућне изолације зависи од трајања симптома, па се може десити у истој могу бити и 14 дана ако и даље имају симптоме, а о чему одлучују лекари, који и затварају боловање и одлучују о трајању истог ако је реч о запосленом – рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Он је навео и да Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” треба да направи прецизне смернице које ће унети у Стручно-методолошко упутств (СМУ), а које Влада Србије треба да усвоји како би могло да се примењује и то од сутра.

Такође, на седници кризног штаба у петак било је речи и о третирању контаката заражених особа, али никаква одлука није донета. Очекује се да ће “Батут” дати званично саопштење.
Kако се помиње у медијима, трајање карантина у кућним условима за блиске контакте биће седам уместо досадашњих 10 дана. Kарантин ће највероватније моћи да се прекине после седмог дана уз негативан резултат ПЦР теста, а узорак за ПЦР тест може се узети најраније шестог дана од почетка карантина и ради се о сопственом трошку.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *