НЕСНОСАН СМРАД УЗНЕМИРИО ГРАЂАНЕ

APATIN HRONIKA VESTI

Неподношљив смрад који се синоћ ширио улицама Апатина, узнемирио је бројне грађане који су у послеподневним сатима боравили ван кућа и станова. Kренуло је од Лађарске улице и Kружног насипа а непријатан мирис се убрзо проширио и на остатак града.

Шта је узрок ових непријатних мириса данас су се могла чути само нагађања. Док једни тврде да су у питању отпадне воде, осека са сточне фарме, стајњак са њива, други упиру прстом на Мали лиман, место на којем се канализациони колектори града изливају у Дунав.

На овој локацији данас се осећа непријатан “мирис” сличан синоћњем, а у непрерађеној отпадној води могу се видети органске материје различитог порекла. Да је интезитет смрада далеко мањи од оног који је синоћ запљуснуо град, потврђују и риболовци које смо затекли на овој локацији.

-Током јучерашњег дана у два наврата се смрад изузетно осетио, али данас се ситуација вратила у нормалу, каже Јовица из Стапара. Овај риболовац тврди да је ова појава учестала на ниском водостају и високој температури када је “мирис” због испарења интезивнији.

Претходних недеља Дунав је на десетак центиметара водостаја, па су цеви колектора којима се отпадне воде изливају више од два метра изнад нивоа воде. Према њиховом мишљењу, узрок ширења непријатних мириса са Лимана могли би још бити промена правца ветра, температура и ваздушни притисак.

Комунална инспекција врши мониторинг квалитета ваздуха на пет локација у граду и мерењем ће бити утврђено да ли је било аерозагађења, односно прекорачења дозвољених вредности у ваздуху. За грађане је најбитније да узрок непријатаног мириса нису материје које потичу из прљавих технолошких процеса, или токсичних гасова који би угрозили здравље, што ће ове анализе и показати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.