НЕПОЗНАТИ РИБОЛОВАЦ МОГУЋИ СВЕДОK ПОЖАРА НА ЛИБЕРЛАНДУ

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Иако још увек није утврђен узрок пожара у којем је уништен пловни објекат “Либерланд” код Апатина, власник Вит Једличка, оснивач самопроглашене микродржаве Либерланд и представници истоимене компаније сумњају да је на објекту дошло до самозапаљења и нуде доказе по којима је непозната особа или више њих боравило на броду непосредно пре избијања пожара.

Објекат није имао сопствени погон, а није било ни напона у инсталацијама, односно прикључка на електромрежу са обале.
-Били смо у суботу на објекту, у редовном обиласку, и нисмо никог затекли на њему. Није било ни трагова уласка на брод. Током акције гашења, пронађен је распакован риболовачки прибор, са храном за рибу, а у води је била и чуварка са уловом. Тешко да би неко све ствари оставио, односно заборавио. Једино ако је у журби морао да напусти пловило, тврде из ове компаније.

Према њиховим речима, свака информација па и особе која је у страху напустила брод, била би од велике користи како би се утврдио узрок или след догађаја који су довели до катастрофалног пожара у којем је уништен овај пловни објекат. Због високог водостаја, до брода се тешко долази копненим путем, односно око десет метара кроз воду, што не искључује могућност да се броду приступало чамцем, тврди власник. Брод није био осигуран, а Једличка каже да је након реновирања био у поступку пререгистрације, након чега је требао да буде у употреби као хаб на води (радни простор за ИТ стручњаке), први на овим просторима.

Подсећамо, пожар је избио у понедељак око поднева, а у акцији гашења која је трајала више од шест сати учествовале су ватрогасне јединице из Апатина, Kупусине, Сомбора и једна са територије општине Оџаци. Због неприступачности и дрвеног ентеријера у потпалубљу гашење је било отежано, па се екипама на копну придружила јединица апатинског Друштва за подводне активности која је ватру гасила из чамаца. Због опасности од превртања, унутрашњост трупа на крају је гашена специјалном пеном. Једличка каже да је управо правовременом акцијом споменутих служби пловило спасено од тоталног уништења.

Иако сам био на путу према Србији, од почетка сам пратио акцију гашења. Моји сарадници су ми пренели са колико пажње и пожртвованости су сви приступили гашењу. Због тога имамо намеру да ове службе материјалним средствима и донацијом помогнемо у даљем раду, каже Једличка.

Резултати увиђаја биће познати наредних дана. Према првим проценама штета од пожара је већа од 100.000 евра.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *