NEMAČKI ANSAMBL ODUŠEVIO APATINSKU PUBLIKU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nemački ansambl iz Kelna „Con Moto“ izveo je niz kompozicija i igara iz doba renesanse i manjim delom perioda baroka u crkvi „Uznesenja Marijinog“. Con Moto d1Oduševljena publika koja ih je aplauzima ispraćala za bis je dobila na poklon i veliko iznenađenje izvođenje srpske pesme „Moja je draga svaku noć sama…ne plači dušo“ koju je po stihovima Jovana Dučića pevao svojevremeno Šaban Šaulić.
Ansambl „Con Moto“ u svojim nastupima koristi replike orginalnih instrumenata iz renesansog perioda, duvačke i gudačke, a u tom stilu su im kostimi, kojima gotovo filmski dočaravaju duh tog doba kada je Evropa doživela pravi procvat umetnosti, posebno u Italiji, odnosno Veneciji. Članovi ovog ansambla su profesionalni muzičari, a među njima i studenti i đaci, muzičkih škola, svih uzrasta.
Ingrid Šefer, student pevanja na Muzičkoj akedimiji u Kelnu, je srpsku pesmu uz pratnju celog ansambla izvanredno izvela.-Nije mi bilo teško, jer pesma je prelepa. Na turneji u Srbiji sam peti put i već pomalo razumem vaš jezik. Publika je kod vas spontana i ukazala nam je veliku čast apaluzima-rekla je Ingrid. U ansamblu je iz Srbije Subotićanin Franjo Buljubćić, koji sada živi u Nemačkoj.-Nastupali smo u Subotici i Somboru više puta, u Apatinu je ovo drugi put, a bili smo i u Bačkoj Topoli. Naš ansambl rado gostuje u ovim mestima i osećaju se kao domaći-uz osmeh kaže Franjo.
Koncert je organizovan zahvaljujući Borisu Mašiću, iz udruženja „Adam Berenc“ i Antonu Beku iz somborskog udruženja „Gerhard“ koji je organizovao koncert u Somboru.
-Ovo je lep događaj za naš grad. Ovakva gostovanja dobra su za uspostavljanje prijateljstva između dva naroda, doprinose upoznavanju ljudi i drugih kultura. Očekujemo dolazak veće grupe Nemaca iz te zemlje i Amerike sledeće nedelje. Tada će takođe biti organizovan koncert jedne somborske grupe u crkvi „Uznesenja Marijinog“. Pozivam i ovim putem naše sugrađane da dođu na taj koncert 2. avgusta- rekao je Mašić.Con Moto d2Con Moto d 3