НЕМА ОБУСТАВЕ НАСТАВЕ У ШКОЛАМА, ЗАБРАЊЕНИ СВИ ЈАВНИ СКУПОВИ У ЗАТВОРЕНИМ ПРОСТОРИМА

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка на Андрићевом венцу са државним врхом и стручњацима о коронавирусу, да још увек нема потребе затворити школе. Од данас су забрањени сви јавни скупови у затвореним просторима са више од 100 људи.

Председник Србије је на конференцији подсетио да у Србији има укупно 12 особа заражених коронавирусом.

Након консултација врха државе са свим стручњацима који раде на борби против коронавируса, председник је рекао да су донете одлуке о забрани јавних скупова у затвореним просторима до сто људи, појачаној контроли на свим граничним прелазима.

“Велики прелази ће наставити уобичајено да раде, док ће неки мањи бити затворени како би се контролисао улаз”, истакао је председник.

Замолио је држављане Србије који раде у иностранству да не долазе пред Уксрс, него да сачекају.

Такође, рекао је да се они који организују свадбе, крштења и велика славља воде рачуна о препорукама.

Према његовим речима, за сада нема потребе да се обустави настава.
Одлуке донела струка, предузете све неопходне мере

Поручио је да одлуке нису доносили политичари већ најстручнији у нашој земљи.

“Нисам лекар ни ја ни Ана Брнабић да будемо паметнији од оних који су спасили много живота. схватили смо да је добро да се позовемо на струку и тада су резултати у нашем раду добри”, истакао је Вучић.

Циљ је сада да, како каже, “криву држимо да не ескплодира експоненцијално као што се догодило у земљама неупоредиво снажнијим од наше земље”.

“Ако успемо да развучемо ту епидемијску криву, то је главни циљ, имаћемо их десетоструко мање него развијеније земље од Србије”, наводи Вучић.

Објаснио је да је цела једна болница била доведена у питање јер један човек није рекао да је био у Милану.

“Не сме корона да нам уђе у хирургију. Само реците да сте били, да одмах проверимо. Реците нам да бисмо вас сачували”, позвао је председник и апеловао на грађане да слушају стручњаке.

“Нећу да дозволим нападе на стручне људе због неких који паниче и нападају лекаре који се боре”, наглашава Вучић.
Има довољно респиратора

Председник је нагласио да у Србији има довољно респиратора. “Имамо их више него довољно и ако дође до драстичног повећања броја заражених”.

Најавио је да ће од сутра у Србију стићи нове количине специјалне епидемиолошке опреме – скафандера, чизама, маски, рукавица.

“Обучених људи и лекара имамо довољно”, истакао је председник и најавио да ће на предстојећем састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел тражити финансијску подршку за Србију у борби против коронавируса.

Председник је поручио да му не пада памет да бежи у самоизлоацију јер је здрав и прав.

“Бићу са својим народом, лекарима и медицинским сестрама и тако ћемо заједно пребродити кризу. Надам се ћемо и у овоме умети да покажемо да бринемо о нашим старима и то колико нам је сваки човек страховито важан”, истакао је Вучић. (РТС)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *