NEDELJA CRVENOG KRSTA U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Crveni krst Apatin sa svojim volonterima u okviru obeležavanja ,,Nedelje Crvenog krsta’’učestvovao je u aktivnosti Crvenog krsta Vojvodine ,koja je nastala po ugledu na Crveni krst Apatin je 11.05.2014 u saradnji sa srednjom školom  Gimnazijom Nikola Tesla u Apatinu organizovao predavanje na temu ‚‚Promocija dobrovoljnog davalaštva krvi među srednjoškolcima‚‚. Predavač je bio Ristić Aleksandar volonter Crvenog krsta Apatin.Volonteri Crvenog krsta su tom prilikom podelili flajere na temu davalaštva krvi. Svi zainteresovani punoletni učenici imaće priliku da pokažu humanost na delu i doniraju ovu dragocenu tečnost 14.05.2015 u prostorijama Crvenog krsta Apatin na adresi Stanka opsenice 75 a gde se održati akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Raid Cross,aktivnost koja je razvijena od strane Francuskog i Belgijskog Crvenog krsta.Aktivnost je bazirana na savremenom i kreativnom pristupu ,,Igranja uloga’’a u njoj su učestvovale volonterke Mina Banjac i Sara Stepanović koje su upoznate sa Difuzijom i Međunarodnim humanitarnim pravom.Aktivnost je obuhvatila niz različitih povezanih poligona koji se odnose na konkretne situacije u ratnim sukobima.Učesnici su igrali uloge civila,zatvorenika,vojnika,humanitarnih radnika i na taj način sagledavali su životne  teškoće tokom oružanih sukoba kao i pravila koja su na snazi u takvim ekstremnim situacijama.Kroz praktičnu demonstraciju,mladi volonteri su imali priliku da na sopstvenom iskustvu osete problematiku očuvanja i pravilnog sprovođenja Međunarodnog humanitarnog prava i poštovanja Ženevskih konvencija.Ova aktivnost je realizovana 09.05.2015 u kasarni ,,Jugovićevo’’ u Novom Sadu.

11245790_962180443813150_5953073318628578227_nCrveni krst Apatin i Služba za transfuziju krvi iz Sombora organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti održana u četvrtak, 14.05.2015. u prostorijama Crvenog krsta Apatin, od 8 do 12 časova. Molimo dobrovoljne davaoce krvi kao i ostale građane da se odazovu ovoj humanoj akciji.