“NE LOMITE NAM CVEĆE”- BAHATO PONAŠANJE POJEDINIH APATINACA

VESTI

Neretko možemo da vidimo sugrađane kako uništavaju zelene površine, odnosno beru cveće iz gradskih cvetnih leja ili ga lome iz čiste obesti. Ukoliko budu  upozoreni da to ne bi trebalo da rade, ljuti su ili se nađu u čudu.

-Baš si bezobrazna, ne daš mi da uzmem nijednu ružu, reči su jedne Apatinke koju sam upozorila na vandalski čin.

Valjda misle da jedan cvet ne čini baštu. I ko sam ja da nekom dam nešto što nije moje i pripada svima nama odnosno našoj varošici. Mogu samo da sugerišem i najlepše zamolim. “Ne lomite nam cveće”.

Dobar domaćin nikada neće zaboraviti da kako pazi na svoju ličnu imovinu isto tako pazi i na imovinu svih građana.

Povodom ove teme razgovarali smo sa nadležnima koji su za naš radio rekli da brigu o zelenim površinama samim tim i o cvetnim lejama koje su redovno na “meti” nesavesnih građana,  vodi Javno preduzeće za građevinsko zemljište, izgradnju i puteve “Direkcija za izgradnju” i Javno komunalno preduzeće “Naš dom”. Ova zajednička saradnja učinila je da grad bude lepši i nama i posetiocima.

-U poslednje vreme nije primećeno uništavanje zelenih površina u nekoj većoj meri, ali se često dešava da se sugrađani neodgovorno ponašaju prema cvetnim lejama odnosno ukrasnom cveću koje je zasađeno u gradu, leje se kasnije nadopunjuju .

Cvetne leje 2

Lepota jednog grada (u ovom slučaju varošice, naše varošice) ogleda se ne samo u arhitekturi ili broju istorijskih spomenika, kako neki misle, već i u nekim manje očiglednim stvarima.

Ako neko želi da se informiše o nama na internetu, pronaći će recimo ovu rečenicu. “Gradsko naselje u Bačkoj, smešteno na levoj obali Dunava, gde čini granicu sa Hrvatskom. Poznato je po svojim prirodnim bogastvima, kao i čuvenoj Međunarodnoj marini koja spada u red najsavremenijih marina na Dunavu.”

Dovoljan razlog da neko ko nikada nije imao dodir sa našom sredinom poželi da dođe ovde i upozna sa lepotama Apatina.

Šta još čini lepotu jednog grada? Prvenstveno ljudi.  O Vojvođanima kruže priče da su pre svega kulturni, pa onda ljubazni i pre svega domaćini.

Da li bi domaćin uništio sopstvenu imovinu?

„Juče sam bio pametan. Zato sam želeo menjati svet. Danas sam mudar. Zato menjam sebe.“ – Herman Hese

Cvetne leje 4

Pa da poradimo na sebi i sopstvenom ponašanju?

Jer u suprotnom desiće nam se upravo ono što niko od nas ne želi.

Sve smo učinili da buduća pokolenja još dugo pominju ne samo nas, nego i našu familiju. – Petar Lazić

Dobro razmislite o ovom.