НА УРОЛОГИЈУ СОМБОРСКЕ БОЛНИЦЕ СТИГЛА НОВА ОПРЕМА

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Одељењу за урологију Опште болнице “Др Радивој Симоновић” Сомбор испоручена je комплетна нова опрема за уролошку ендоскопију, произвођача „Olympus“, која подразумева: уретротом, ултразвучни литотриптор, уретероскоп, сукциону пумпу, монополарни ресектоскоп, цистоскоп и видео систем са LED извором светла и главом камере високе резолуције.

Средства за куповину нове обезбедио је Покрајински секретаријат за здравство АП Војводине, по Решењу о додели средстава по Јавном конкурсу за финансирање, односно суфинансирање изградње, одржавања и опремања здравствених установа у 2019. години.

Колико је значајна ова набавка говоре подаци, да је сва опрема на Одељењу за урологију стара од 25 до 35 година и дотрајала. Рад на старим уређајима који су у веома лошем стању смањује могућност примене најсавременијих метода лечења у урологији. Према подацима из Сомборске болнице, дневно се на Одељењу током 2018. године одрађивала једна до две уретрореноскопије и од три до пет ресекција, као и најмање 10 цистоскопија недељно. Надлежни напомињу да је то укупно 861 дијагностичких и 216 оперативних процедура.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *