НА ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У АПАТИНУ БОНСАИ ИЗЛОЖБА И ПРЕДАВАЊЕ О ПАУКОВИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Удружење љубитеља природе “Франц Шпајзер” и Немачко удружење “Адам Беренц” на Дан планете Земље, 22. априла у Апатину организују бонсаи изложбу и јединствено предавање о пауковима. Манифестација ће бити одржана од 09,30 до 17,30 часова у просторијама Основне школе “Жарко Зрењанин”, а цена улазнице за одрасле је 100 динара, док ће основци и млађа деца на догађај моћи да уђу бесплатно.

Промоција књиге Милоша Танасковића “Тарантуле као кућни љубимци” ће почети у 11 часова, сат времена касније Гордана Грбић ће одржати презентацију о пауковима, док ће “Бонсаи школица” започети у 13,30 часова.

Иван Ковач, претставник Удружења љубитеља природе “Франц Шпајзер” каже да су на овај догађај позвани еминентни предавачи о арахнологији, који ће заинтересоване детаљније упознати са пауковима.

-Арахнологија је наука о пауковима, а циљ нам је да разоткривемо мистерију о овим осмоножцима и да их боље упознамо. Позивамо грађане да послушају предавање биолога, арахнолога Гордане Грбић, која ће нас упознати са домаћим врстама паукова, а имаћемо увид у њихов значај и интересантну биологију. Током предавања биће речи и о сујеверју, али и фобијама, па зато позивамо и оне који имају необјашњив страх према пауковима, да учине први корак да како би се решили страхова, каже Ковач.

Познато је да су паукови све чешћи као егзотични кућни љубимци, поготово тарантуле. Милош Танасковић, зоохобиста ће говорити о томе зашто се људи опредељују за држање и проучавање тарантула, који су услови њиховог одгајања. Биће речи и о томе да ли су тарантуле стварно отровне, а своја искуства са овим пауцима Танасковић је описао у књизи “Тарантуле као кућни љубимци” и то је једина књига код нас, која садржи најсавременије информације о овом хобију.

Поред промоције књиге о тарантулама, посетиоци ће моћи да набаве и књиге од аутора Каролине Спелмен “Флорографија” којом заинтересовани могу попунити знање о митовима и легендама о цвећу. Како се спаја српска поезија, књижвност и цвеће, може се сазнати из књиге “Говор цвећа у Србији”.

Удружење љубитеља природе “Франц Шпајзер” за време летњег распуста планира школицу упознавања домаћих лептира, а учесницима у томе може помоћи књига Васе Павковића, “Најлепши лептири Србије”.

-Да ли је бонсаи хоби или уметност? На то питање могу нам одговорити “Бонсаи Дружина” и “Војвођански Бонсаи Клуб”. Њихова љубав према овом хобију позната је унутар и ван границе, а експонати које поседују дочаравају природу сасвим близу посматрача. Наши посетиоци сада имају прилику да боље упознају овај хоби, који захтева много стрпљења. Излагачи су нам изашли у сусрет да и у мањим градовима прикажу лепоту својих дрва у посудама, па позивамо људе да посете овај догађај, јер у нашим крајевима нема сличних манифестација, објаснио је Ковач.

Име, Зоран Зоцо Арбутина из Пригревице познато је многима, јер као заљубљеник у природу и аматерски сликар, своју инспрацију налази такође у бонсаи дрвећу. Његови ликовни радови просто оживе дела, а у то ће заинтересовани моћи да се уверите и сами, каже Иван Ковач.

-Ова манифестација спаја науку, природу и уметност. Позивамо основношколце и млађе на ликовни конкурс, чија главна тема је „Девојке и паук“, а може да буде било која тематика о пауку, паучини… Било би нам драго да организујемо и малу галерију дечјих радова. Радови на тему „Девојке и паук“ након наше изложбе биће послате у Нови Сад на манифестацију „Светски дан паукова“. Позивамо што више излагача из нашег краја да представља “Горње Подунавље”, а детаљније информације о конкурсу могу се добити путем телефона на број 060/1860-750, нагласио је Ковач.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *