МИРИС ПАПРИКАША ЗА КРАЈ 57. АПАТИНСКИХ РИБАРСКИХ ВЕЧЕРИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Завршно вече четвртог дана 57. Апатинских рибарских вечери протекло је у мирисима рибе и рибљег паприкаша који се ширио градом.

Одржана је манифестација „Апатинска ноћ“, ревијално кување апатинског рибљег паприкаша на којем су учешће узели грађани и гости са циљем да скувају паприкаш за себе, своју породицу или пријатеље. У срдачној атмосфери, зачикавајући једни друге, кријући мајсторске тајне, уз честу проверу да ли је укус достигао жељену пуноћу, крчкала се риба у котлићима који су љуљани дуж Трга. На платоу испред бине постављено је 100 столова за сладокусце, гурмане, познаваоце и пре свега пријатељски куварима наклоњене госте. Да пробају, једу, уживају и, наравно, да похвале врсног мајстора што се потрудио да им паприкаш скува најбоље што уме.

Ароматични мириси направили су гужву и у „Food corner“-у где су примамљиву и укусну порцију потражили они који нису имали свог кувара. Тамо је избор био широк од сланог до слатког, а место за столом се тражило до дубоко у ноћ.

Испред просторија Шаховског клуба „Вулкан Протектор“ одржан је брзопотезни шаховски турнир. За најмлађе је организована дечија представа.

ЗОРАНА И ДУНАВСКИ БИСЕРИ

Први део забавног програма припао је домаћем бенду Дунавски бисери. Са њима је певала млада певачица староградске музике Зорана Иђушки, драмски сопран из Сомбора.

– И раније смо Дунавски бисери и ја наступали заједно. Они су свирали и на концерту који сам прошлог месеца одржала у Сомбору. Одушевили су ме позивом да са њима учествујем на Апатинским рибарским вечерима. Публика је концерт добро прихватила и мени је остало само да још пробам тај чувени апатински рибљи паприкаш, рекла је Зорана Иђушки, вокални солиста РТВ и РТС-а.

Солисткиња се први пут апатинској публици представила пре десет година. Каже да јој се свиђа наш град. Другог дана Рибарских вечери са породицом је гледала Црвену јабуку и уживала у концерту.

– У Сомбору има слична манифестација „Сомборско лето“ где сам ове године имала солистички концерт и волела бих, као једини вокални солиста који ради с тамбурашима, да се једног дана у сваком селу Бачке, Баната и Срема одржавају овакви наступи. Да се ова наша војвођанска музика врати публици. Да вратимо ту енергију која је постојала када смо се више дружили и уживали у заједништву. Кад год добијем овако леп позив мени је задовољство одазвати се јер певам песме које су се некад певале, и оне традиционалне, али и модерније, каже Зорана Иђушки.

Бенд Дунавски бисери је добро познат апатинској публици. Дуго свирају заједно и увек су добродошао гост.

– Дунавски бисери постоје од деведесетих година. Првобитна идеја је била да буде тамбурашки оркестар, али се временом искристалисала ситуација и сада је то акустични бенд у саставу кларинет, хармоника, бегеш и А-контра, рекао је Милорад Баста.

БАНДА ДРВЕНА

Вечери су завршене одличним наступом групе симпатичног имена „Банда дрвена“. Можда би по њиховом имену могли закључити да им је наступ статичан, и погрешили би. Публика је уживала у разноврсности репертоара и доброј енергији бенда.

– Наш бенд постоји десет година, али смо први пут на Апатинским рибарским вечерима. Далибор Станојевић и ја овако свирамо преко двадесет година. Имамо забављачки репертоар са ауторским песмама, али и обрадама које смо ми на свој начин доживели и то је публици занимљиво, колико смо видели до сада,  рекао је Предраг Пеца Пејаков, члан „Банде Дрвене“.

Момци из бенда долазе из Србобрана, али са њима на наступима често свирају и њихови пријатељи из Новог Сада. Вечерашња свирка је прва на Апатинским рибарским вечерима, али је бенд и раније долазио у наш град. Наступају широм Војводине, а гостовали су и у Босни и Херцеговини и Хрватској. Свирали су на скоро свим значајнијим војвођанским манифестацијама и публика се уз њих добро забавља. Репертоар им је широк од рока до попа, а обраде занимљиве и допадљиве.

На питање да ли су пробали апатински рибљи паприкаш, одговор је био одричан.

– Нисмо још, али се надам да ћемо стићи после концерта. Код нас у Србобрану се исто кува паприкаш, али не рибљи. Ми више овако нешто друго уловимо а што се може кувати, кроз смех је одговорио Пеца.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *