МИЛАН ШКРБИЋ: ХВАЛА СВИМА КОЈИ СУ ПОМОГЛИ ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА И ГРАЂАНИМА НА СТРПЉЕЊУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Након укидања ванредног стања и одржаног састанка штаба за ванредне ситуације општине Апатин, председник општине и командант штаба Милан Шкрбић, обратио се медијима ретроспективом догађаја који су иза нас.

По успостављању ванредног стања, кризни штаб општине Апатин је као једну од првих мера донео организовање рада кол центар који је функционисао све време, како у општинској управи, тако и у Дому здравља. Убрзо потом, штампани су флајери путем којих је свако домаћинство на територији општине Апатин добило кратко упутсво о начину поступања током ванредне ситуације, као и контакт телефоне за информације и решавање потреба грађана.

Штаб за ванредне ситуације општине Апатин заседао је свакодневно, а циљ је био да се испрате све одлуке које су доноте на републичком нивоу, као и да се исте пренесу на локал.

-Медији су нам ту много помогли, па се овом приликом захваљујем свима који су дали свој допринос како би правовремена и тачна информација стигла до грађана. Оно што бих истакао јесте и добра организација унутар институција које су радиле све време колико је трајало ванредно стање и које су понеле огорман терет. Ту пре свега мислим на Дом здравља, Центар за социјални рад, Дом за старе и пензионере, Бању Јунаковић, полицију и ЈКП „Наш дом“ Апатин, рекао је Шкрбић.

Према његовим речима, Општинска управа је у складу са уредбама обуставила шалтерски рад, а посао је обављан путем телефона, поште и електронске поште.

-Захвалио бих се овом приликом и свим радницима Управе који су у таквој ситуацији обавили сав посао и извршили обавезе које су имали. Велики терет у периоду који је иза нас је поднело наше јавно комунално предузеће, које је поред својих редовних обавеза свакодневно радило на дезинфекцији наше општине. То је подразумевало и да сами производе средство за дезинфекцију, што је често подразумевало и рад у три смене, нагласио је председник општине Апатин.

Он је рекао да је управо захваљујући њима, свако домаћинство добило средство за дезинфекцију, а улице и најфреквентније локације су редовно дезинфиковане, у чему су радницима „Нашег дома“ велику помоћ пружили људи који поседују тракторе и радне машине, са територије читаве наше општине.

Оно што је у почетку било најтраженија роба, јесу маске и визири. Општина Апатин је успела да обезбеди близу 30.000 маски, а волонтери су их делили свим грађанима наше општине. Одређена количина визира које је општина успела да набави, донирани су сомборској болници и апатинском комуналном предузећу.

-Волонтери који су се пријављивали да помогну су показали колико смо као народ велики када нас снађе невоља и колико срце можемо имати. Поред њих, не могу а да не поменем и медицинско особље, раднике у трговинама, поштаре и све друге људе који су свакодневно имали непосредан контакт са људима. Свима њима хвала до неба, поручио је Шкрбић.

Волонтери су у борби са корона вирусом изнели велики терет, а заслужни су и за то што су до сваког пензионера са приходима испод 30.000 дина стигли прехрамбени и пакети кућне хемије.

-Таквих домаћинстава има око 4.500, па је требало у два наврата посетити сваког од њих. Наравно, подсетићу вас и да су исти ти волонтери неколико дана паковали 45 тона прехрамбених пакета пре него су почели да их дистрибуирају.Када се присећам периода који је иза нас, не могу а да не споменем и период када смо морали из безбедоносних разлога да затворимо пијацу. Општина Апатин је тада изашала у сусрет пољопривредним произвођачима, тако што је откупила један део њихових производа и исте путем волонтера дистрибуирала до наших најугроженијих пензионера, рекао је Милан Шкрбић.

-Оно што смо такође урадили мимо званичне уредбе или препоруке које смо добијали од Владе Републике Србије је и набавка дезинфекционих баријера, које смо поделили установама и продавницама где је била велика фреквенција људи. Све ово је иза нас, заиста сам поносан као председник општине на све грађане наше општине, на стрпљењу и поштовању свих донешених мера, посебно бих истакао оне најстарије који су све време били у својим кућама. Резултат тога је званичан податак од три заражена који су регистровани. Овај резултат је резултат свих вас који сте поштовали одлуке и уредбе које су донешене у претходна два месеца, нагласио је Шкрбић.

Он је напоменуо да је ванредно стање прошло и да је понедељак нови радни дан.

-Ја ћу вас све замолити да се не опуштамо превише и да будемо опрезни. Вирус слаби, али то никако не значи да ће нестати од понедељка. Поштујте и даље све уредбе и препоруке здравствених радника. Желим вам добро здравље и још једном хвала свима на помоћи и подршци, закључио је председник општине Апатин Милан Шкрбић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.