MILAN LANE GUTOVIĆ, MARKO GVERO I MILjAN PRLjETA ODUŠEVILI APATINSKU PUBLIKU

APATIN SOMBOR VESTI

U apatinskom Domu kulture u četvrtak, 10. maja 2018. godine, odigrana je komedija „Art“, po tekstu francuske spisateljice Jasmine Reze, u režiji Miljana Prljete. Glumci Milan Lane Gutović, Marko Gvero i Miljan Prljeta oduševili su apatinsku publiku.

Od kako je prvi put izvedena u Parizu 1994. godine i nagrađena Molijerovom nagradom, ova komedija izaziva punu pažnju publike. Prevedena je i igrana na preko trideset jezika, a od februara meseca Producentska kuća „Tri za groš“ postavila je na beogradsku scenu.

Predstava govori o tri prijatelja, Seržu, Ivanu i Marku, njihovim karakteristikama, navikama i manama. Preispituje se njihovo prijateljstvo, taština, strpljenje i razumevanje. Naišla je na odličan prijem kod apatinske publike i glumci su, pozivani aplauzom nekoliko puta izašli da se poklone.
Prvobitnu postavu, pored Gutovića i Prljete, čini glumac Nebojša Dugalić.

– Pre nekoliko nedelja gospodin Dugalić je otišao na drugi posao i nije mogao da ispoštuje sva gostovanja, pa je ulogu preuzeo Marko Gvero, koji igra u alternaciji sa Dugalićem. Stalna postava smo gospodin Prljeta i ja, a njih dvojica se, po potrebi, smenjuju, kaže glumac Milan Lane Gutović.
Gutoviću ovo nije bilo prvo gostovanje na apatinskoj pozorišnoj sceni.

– Na dobar doček u Apatinu sam navikao. Ovde sam bio još u ono vreme kada nije bio renoviran Dom kulture. Sada je scena divna, akustika je ona stara, a publika ona ista koja je bila, kultivisana, sa dobrodošlicom za glumce, rekao je Gutović.

Od predstave do predstave u kojoj apatinska publika ima priliku gledati i slušati Laneta Gutovića prolazi između četiri i deset godina.
– Glumci i izvođači su uglavnom u trpnom stanju, da se tako izrazim. Organizatori i ljudi koji su zaduženi u gradovima kao što je Apatin, Sombor, nas pozivaju ili ne. Znači, mi dođemo tamo gde nas zovu, a ne tamo gde bi išli, objasnio je glumac. Prethodno njegovo gostovanje bilo je sa monodramom, a na pitanje šta je lepše ili lakše, glumac je odgovorio: – Nije pitanje šta je lakše, nego šta se kod publike više vrednuje. Mislim da se publika zadovoljila monodrama i uželela pozorišta sa većim glumačkim ansamblom. Ali, mi živimo u vremenima kada je teško ugovoriti angažman velikih postava, pa ćemo morati sačekati još neko vreme. Ova predstava je upravo scenografski, kostimografski i brojem glumaca prilagođena današnjim mogućnostima, kaže Gutović.

Glumac je dodao da je apatinska scena pogodna za veliki pozorišni ansambl, pa nam ostaje nada da ćemo u neka buduća vremena videti ove vrsne glumce i u okviru njih upravo na apatinskoj pozorišnoj sceni.

Autor- Mara Vuković